НОВИНИ

Министърът на финансите обясни за лицата, които попадат в обхвата на санкциите по "Магнитски"

министърът финансите обясни лицата попадат обхвата санкциите магнитски
Снимка: Десислава Кулелиева
bnt avatar logo
от БНТ
12:48, 15.06.2021
Чете се за: 02:17 мин.
Бизнес
Слушай новината

Министерството на финансите публикува днес списък на 21 лица, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от САЩ по закона "Магнитски".

На съвместен брифинг за отчета на дейността на кабинета министърът на финансите Асен Василев уточни, че тези допълнителни лица са в списъка в качеството си на физически лица.

"Тези лица са свързани, тъй като са били или съдружници във фирми или управители, или и двете, с лицата, които са в списъка "Магнитски". Те се считат за асоциирани лица и има голям риск да се работи с тях и съответно те нямат право по Закона за обществените поръчки за допустимост да кандидатстват, както и държавните предприятия трябва да се въздържат от работа с тези лица, за да не попаднат самите държавни предприятия в списъка", допълни министърът.

Вижте списъка с допълнителните лица ТУК

Василев напомни, че са приели много по-тясна дефиниция за свързаност от тази в Закона за противодействие на корупцията, за да е ограничен кръгът на лицата, които потенциално биха били "заразни" за системата на държавните предприятия. В противен случай цялата държава е щяла да попадне вътре.

Публикуваха списък на физическите лица в обхвата на санкциите на САЩ

Инструкцията, която Министерски съвет дава, при липсата на правно уредена рамка, е насочена само към държавните предприятия, за да не попаднат в списъка "Магнитски".

Всички други предприятия и банки могат да правят, каквото решат. БНБ вече е излязла с инструкции, каза министърът.

Василев се надява в първия ден на парламента тази правна дупка да бъде законодателно попълнена, за да не се зарази цялата система на държавата и да попадне или банка, или структуроопределящо предприятие в списъка "Магнитски".

Това се е случвало при банки в други държави.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Музикант засне свободно разхождаща се лисица в Пловдив (Снимки)
Музикант засне свободно разхождаща се лисица в Пловдив (Снимки)
Жълт и оранжев код за опасно време днес и утре
Жълт и оранжев код за опасно време днес и утре