НОВИНИ

Министърът на отбраната откри проблеми с обществените поръчки

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:30, 08.07.2021
Чете се за: 02:22 мин.
Политика
Слушай новината

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов смята, че обществените поръчки са ахилесовата пета на Министерството на отбраната. Той даде за пример директното възлагане на дейностите по изграждане на инфраструктура за новия боен самолет F-16 block 70. По думите му изпълнението ще закъснее с 6 до 8 месеца.

Според военния министър всички поръчки, които са свързани с изграждането на нова инфраструктура за приемането на въоръжение на новия самолет F-16 block 70, са били разплатени авансово. Министърът отбеляза, че през 2020 г. авансовото разплащане се е наложило, за да могат да бъдат усвоени парите преди края на бюджетната година и така финансирането да бъде спасено, но в същото време изрази учудване защо авансови плащания са извършени и през февруари месец тази година.

Министър Георги Панайотов отбеляза още, че е имал намерения новата писта на "Граф Игнатиево" да бъде изградена с финансиране на НАТО, но НАТО няма да отпусне такива пари, така че сега трябва да се търсят такива пари за изграждането на пистата, но всъщност това е единственият договор, който все още не е сключен. Министърът каза, че ще се забави от 6 до 8 месеца изграждането на тази инфраструктура. Освен това военното предприятие "Терем" е в изключително лошо състояние.

"В резултат на констатациите, които бяха направени за Търговско дружество "Терем", са предприети действия за смяна на членовете на управителния съвет. Също така в резултат на проверка, която беше извършена в изпълнителна агенция "Военни клубове и военнопочивно дело" съм освободил нейния директор. той обаче не може да бъде намерен, за да му бъде връчена заповедта. Търсим го вече трета или четвърта седмица, ще стане месец. Предприел съм също така дисциплинарни действия по отношение на служители в ГД "Инфраструктура на отбраната", каза министърът на отбраната Георги Панайотов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
София е домакин на инициативата "Три морета"
София е домакин на инициативата "Три морета"
Младеж удря беззащитен мъж в Русе, насилието предизвика вълна от възмущение
Младеж удря беззащитен мъж в Русе, насилието предизвика вълна от възмущение