НОВИНИ

Министърът на туризма за ротацията: Слухове не коментирам

4,5% е ръстът на туристите в зимните ни курорти през декември в сравнение с миналата година

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
21:00, 13.01.2024
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Във Варна министър Зарица Динкова заяви, че не е правила съкращения и размествания в Министерството на туризма.

Старае се да търси форми да стимулира административния капацитет. Така министър Динкова отговори на журналистически въпрос предвиждат ли се рокади във ведомството ѝ. Във връзка с предстоящата ротация каза, че слухове не коментира.

"В този кабинет съм по покана на премиера Денков и на вицепремиера Габриел. В тяхно лице досега съм срещала единствено и само пълна подкрепа, изключително високи етични стандарти и професионализъм. Подкрепяли са всички инициативи, с които съм излизала", заяви Зарица Динкова.

4,5% е ръстът на туристите в зимните ни курорти през декември в сравнение със същия период на миналата година. Най-голямо е увеличението при гостите от Турция – близо 22 на сто. Има ръст и при туристите от съседните ни страни – Гърция, Румъния, Сърбия, Северна Македония, допълни Зарица Динкова, която представи новата програма за подпомагане на общините по Черноморието.

По нея ще бъдат финансирани общо 21 проекта. Министър Динкова коментира, че има и ръст на туристите от Испания и Италия за градски и уикенд туризъм у нас.

"Южноевропейските пазари показват много добро развитие. Имаме много положителни отзиви от туроператорите от Испания. Там са пълни чартърите на 48%. Ръст има и от Италия за градски и уикенд туризъм. Затова се фокусираме върху работата на тези пазари - Испания, Италия, Франция. Германия работим приоритетно. Включително с програмата за маркетинг и реклами и скандинавските страни, които са ни традиционни пазари. За Великобритания сме много активни, съседните ни пазари, Полша, Централна Европа. Там работим с много сериозен фокус, защото тези пазари имат голям потенциал", каза още Зарица Динкова.

Текст: Елена Георгиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Якуб Пьотровски пред БНТ: Можем да победим Сервет
Якуб Пьотровски пред БНТ: Можем да победим Сервет
Всеки потребител, който не е получил касова бележка, може да откаже да плати
Всеки потребител, който не е получил касова бележка, може да откаже да плати