НОВИНИ

Нови удари срещу хутите

Американските сили потвърдиха атака срещу радарен обект

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:01, 13.01.2024
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Слушай новината

Затяга се военният натиск над хутите. Ден след масираните ракетни атаки по цели на хутите в Йемен тази вечер и през изминалата нощ отново имаше удари срещу техни обекти в столицата Сана и град Ходейда. Говорител на йеменските бунтовници обяви, че всички удари от вчера и от днес са неефективни.

Американският президент Джо Байдън нарече хутите терористична групировка. Съединените щати не желаят война с Йемен, но не биха се поколебали да предприемат по-нататъшни действия. Военната операция, в която се включиха още западни държави, е отговорът на набезите на хутите срещу кораби в Червено море. Първият похитен кораб беше "Галакси Лийдър" с двама български моряци на борда.

Пореден американски удар в ранните часове по цели на хутите.

"В 3:45 часа местно време в Сана на 13 януари американските сили нанесоха удар по радарен обект на хутите в Йемен. Той беше извършен от кораба "Карни" с ракети "Томахоук", като последващо действие срещу конкретна военна цел. Свързан е с ударите на 12 януари, предназначени да намалят способността на хутите да атакуват морски съдове, включително търговски кораби", заявиха от Централното командване на САЩ.

Според подкрепящата йеменските бунтовници радиотелевизионна мрежа "Ал-Масира" цел е била военновъздушната база "Ал Дилми" в Сана. Хутите съобщават, че няма жертви и не са нанесени материални щети.

"Това беше брутална агресия, нарушаване на суверенитета ни", коментира Мохамед Самей, правителствен служител.

След първите удари на американските и британските сили много хора в столицата са разтревожени.

"Нормалните хора не са добре, притесняват се от петролна криза, редят се на опашки пред бензиностанциите. Страхуват се от разширяване на обхвата на въздушните удари на британците и Америка", допълни Мохамед Мутахар, журналист.

В ООН Русия осъди ударите, определяйки ги като "фрапиращата агресия", а САЩ заявиха, че те са в съгласие с международното право. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова всички страни да избягват ескалация.

"Генералният секретар има предвид въздействието от прекъсването на трафика в този воден път - Индийския океан, Червено море, Суецкия канал, което може да има катастрофални последици върху глобалната икономика и хуманитарната ситуация", каза още Стефан Дюжарик, говорител на ООН.

На този фон вчера вечерта ракета е паднала на 500 метра от танкер, плаващ под панамски флаг и превозващ руски петрол, съобщи британският оператор на морската търговия. По всичко изглежда, че атаката в Червено море е дело на хутите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Русев и Илиян Стойнов ще играят на финала на двойки мъже на турнир по бадминтон
Иван Русев и Илиян Стойнов ще играят на финала на двойки мъже на турнир по бадминтон
2024 - годината с решаващи избори по света
2024 - годината с решаващи избори по света