НОВИНИ

Кризата в Червено море: Негативно отражение върху световната икономика

Причината е сривът на морския транспорт заради атаките на хутите

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
16:45, 13.01.2024
Чете се за: 03:27 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Напрежението в Червено море се отрази негативно на икономиката. Световната търговия отчита спад от 1,3 на сто само за месец. Причината е сривът на морския транспорт заради атаките на хутите.

От ноември досега превозът на товари през този ключов търговски маршрут се е понижил с около 300 хиляди контейнера дневно. Заради проблеми с доставките водещи автомобилопроизводители временно затвориха заводите си в Германия и Белгия.

Гигафабриката на "Тесла" край Берлин спира работа за две седмици заради липсата на компоненти. В открития през 2022 г. завод работят повече от 11 хиляди души.

Шведският автомобилостроител "Волво" също обяви, че е принуден да прекрати за три дни производството в завода си в белгийския град Гент. Причината - закъснения в доставката на скоростни кутии.

Заради атаките на хутите в Червено море много мореплавателни компании пренасочиха корабите си по по-дългия маршрут през нос Добра надежда, което бави доставките - от дрехи и компютри до храна и стоки, които потребителите купуват ежедневно.

"Непрекъснатите атаки срещу търговски кораби в района на Червено море нарушиха международната търговия. Обемите на световната търговия паднаха с повече от 1 процент, а през декември понижението е дори 1,3 на сто", заяви Тамаш Варга, икономист.

Проучване на германския Институт за световна икономика в Кил сочи, че заради пренасочването на корабите през декември вносът за страните от Европейския съюз е намалял с 3,1 процента, а износът от ЕС с два процента. При САЩ също е отчетен спад, но не в такава степен, тъй като търговският маршрут през Червено море не е толкова значим за страната.

"Фокусирани сме върху икономическата страна вследствие на атаките в Червено море. Следим потенциалния ефект върху икономиката на Съединените щати, но засега той е незначителен", допълни Лейл Брейнард, директор на Националния икономически съвет на САЩ.

Цената за превоз на един контейнер от Източна Азия до Северна Европа се е оскъпил с близо 200% през последните седмици, изчислява международна компания за анализ на пазара и товарите.

От друга страна трафикът през Суецкия канал е намалял с 30% само за първите десет дни на януари, което е довело до 40% спад на приходите на Египет.

Морският път е ключов източник на чуждестранна валута, от която страната изпитва недостиг в момента.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черно море отстъпи на Фарул Констанца в първия си мач от зимната подготовка
Черно море отстъпи на Фарул Констанца в първия си мач от зимната подготовка
Гол от дузпа на Кол Палмър донесе трите точки на Челси срещу Фулъм
Гол от дузпа на Кол Палмър донесе трите точки на Челси срещу Фулъм