НОВИНИ

Зеленчукопроизводители се срещнаха със земеделския министър

Какви са исканията им?

bnt avatar logo
от БНТ
12:18, 13.01.2024
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Проблемите пред земеделците и възможните решения - във фокуса на срещата между министъра на земеделието Кирил Вътев и зеленчукопроизводители от района на Пазарджик.

Да има данъчни поощрения за работещите земеделски производители, а не субсидии за всички и водата за напояване да бъде достъпна. Около това се обединиха земеделският министър и производители на оранжерийни домати от района.

"България има прекалено достатъчно вода за напояване и реки и язовири и подземна вода, която лесно излиза на сондажи. Този режим трябва да бъда наистина не разрешителен, а трябва да бъде задължителен. Не може да си земеделски производител и държавата да те спъва да получаваш вода за напояване. Аз лично съм за сериозни данъчни насърчения на земеделските производители да излязат на светло. Примерно, продаваш с ДДС за 1 лев, лев и 20 и след Х време държавата ти връща ДДС-то и още някой процент допълнително, за да те насърчи. Ето ви една форма на данъчна регулация която се явява чиста субсидия", коментира земеелският министър Кирил Вътев.

"Тук до 20-22 декември имаше растения, които бяха високи догоре, но аз ги унищожих поради тази причина, че продавам доматите ми перфектно качество. Доматите ги продавам на 2 лева - направете си сметка при вас в София и в Пловдив на каква цена идват. Ако имах по-евтино гориво щях да задържа растенията и щях да се надявам на по-нормален пазар", обясни Иван Кабуров, земеделски производител.

Вижте още в прякото включване на Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радослав Янков беше дисквалифициран в Скуол
Радослав Янков беше дисквалифициран в Скуол
Новак Джокович преди Australian Open: Тренирах добре, контузията ми не е толкова зле в сравнение с минали години
Новак Джокович преди Australian Open: Тренирах добре, контузията ми не е толкова зле в сравнение с минали години