НОВИНИ

Последни приготовления в Дания преди абдикацията на Маргрете Втора

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
11:37, 13.01.2024
Чете се за: 01:37 мин.
По света
Слушай новината

Последни приготовления в Дания преди утрешната абдикация на кралица Маргрете Втора. За разлика от други държави церемонията няма да е бляскава,на бъдещия нов крал Фредерик няма да бъде поставена корона, нито пък ще седне на трон. Няма да присъстват други монарси.

В чест на кралицата снощи в Копенхаген се състоя концерт, достъпен за всички безплатно. Членове на Конния ескадрон на гвардейския хусарски полк преминаха по улиците на Копенхаген за последна репетиция. Те трябва да ескортират каретата на кралицата от двореца Амалиенборг до замъка Кристиансборг, където се намира датският парламент.

От балкона на замъка синът на Маргрете Втора - Фредерик ще бъде провъзгласен за крал. Конният ескадрон ще ескортира и новият крал добратно до кралската резиденция.

В историята на датската монархия церемонията по коронясването на монарсите беше анулирана още през 17 век и кралската корона се съхранява в двореца Розенборг в Копенхаген.

При възкачването си на престола новият монарх не произнася и клетва противно на други европейски монарси. Маргрете Втора обяви изненадващо, че ще абдикира в новогодишното си послание.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автобус пътува от Криводол до София със счупено задно стъкло
Автобус пътува от Криводол до София със счупено задно стъкло
Иржи Лехечка надви Дрейпър на финала в Аделаида и вдигна първи трофей от АТР
Иржи Лехечка надви Дрейпър на финала в Аделаида и вдигна първи трофей от АТР