НОВИНИ

Преподаватели обвиняват директор на училище в психически тормоз

От РУО-Пловдив са установили нарушения в дейността на директора

bnt avatar logo
от БНТ
08:28, 13.01.2024
Чете се за: 05:10 мин.
У нас
Слушай новината

Родители и преподаватели със сигнал до БНТ, че временно изпълняващият длъжността директор на основното училище "Христо Ботев" в хисарското село Паничери извършва системен психически тормоз върху преподаватели и нарушава организацията на дейността в училището и нормативните наредби. Регионалното управление по образованието в Пловдив потвърди за констатирани нарушения от директора.

Детелина Милтекова изпълнява длъжността директор от ноември 2022 година със заповед на началника на Регионалното управление. Оттогава в учебното заведение има голямо текучество на преподавателите. Някои от тях са напуснали заради лошото отношение на директора, други са били освободени от нея, а към момента двама са с предупреждение за дисциплинарно уволнение.

"Тормоз върху учителите тормоз ежедневно... абсолютно всички нови учители... Получават инструктаж да не общуват със старите колеги, забрана да почиват заедно, да ги качват в колите, ако на някой нещо му се наложи. Учителите, които са напуснали, са 7, още 4 сега ще напуснат, трима от непедагогическия персонал са изгонени. И двама имат последно предупреждение за изгонване, единият от които съм аз. Защо? Просто защото не съм удобен", каза Христо Шивачев - преподавател по физическо възпитание и спорт в ОУ "Христо Ботев", с. Паничери.

"На 15 септември като се изправихме тук 7 или 8 нови учители, след това започна уволнение, без да направи човек нещо кой знае какво си отива на другия ден", каза Нено Тойков - напуснал преподавател по математика.

Учителите казаха, че директорът извършва и системни нарушения на нормативните наредби.

"Директорката си позволява да изтрива над 200 отсъствия на ученици, ако има 6 часа проведени за цялата година, защото тя е учител по информационни технологии. Пак ще са много, не кара часове, има постъпил документ в счетоводството, позволила си е да фалшифицира подписи на наши служители", каза още Христо Шивачев.

Заради голямото текучество на учителите и поведението на директора, родителите са преместили децата си в съседни училища.

"Не може цял ден децата да стоят без печки, а тя да стои по тениска .Под всякаква критика е откакто е дошла тя, мъчи се да замърли училището и да го затвори, но ние в селото няма да го позволим това", коментира Гергана Асенова - родител.

"Стояха на студено, проблемът тръгна, защото се сменяха често учители и децата не искаха да идват на училище....и ги преместих в Красново", посочи Златка Китенова - родител.

Директорът на училището отрече децата да нямат отопление в класните стаи. Тя обясни, че родителите, са преместили децата си, защото не я харесват.

"Тази майка отвън имаше проблем с медиатора, дойде и вика "Ще ви бия". Аз се уплаших, извиках полиция и тя се настрои срещу мен", казва Детелина Милтекова.

По отношение на текучеството на преподаватели в училището, директорът каза че няма проблеми.

"Кадрово сме обезпечени. Има двама преподаватели с предупреждение за уволнение? Това са двамата колеги, които с подписка искаха да ме махнат.

БНТ: И Вие решихте дисциплинарно да им връчите уволнения?

Детелина Милтекова: Не, не за това. Счупени прозорци, когато той трябва да дежури, пуши цигара. Аз не съм тръгнала да ги махам, просто малко да се кротнат, те просто прекалиха.

От регионалното управление по образованието посочиха, че след получените сигнали от преподавателите и са извършили две проверки, след които са били констатирани редица нарушения от директора и тя е била наказана с предупреждение за уволнение.

"Имаше открити нарушения, свързани с обява на работно място без същото да е свободно, имаше констатирани нарушения при изготвяне на щатни разписания, неосъществен контрол върху работа на комисии за подбор на учителите", каза Антоанета Пакова - началник отдел РУО - Пловдив.

Регионалното управление потвърди, че има голямо текучество на персонала в училище, имало и финансови нарушения. В училището се обучават 34 деца. Община Хисаря също започна вътрешен одит. От вчера регионалния ниспекторат по образованието обяви конкурс за директор на училището.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лутън се добра до точката срещу Бърнли след гол в добавеното време
Лутън се добра до точката срещу Бърнли след гол в добавеното време
Ема Наваро триумфира в турнира по тенис в Хобарт
Ема Наваро триумфира в турнира по тенис в Хобарт