НОВИНИ

ВАС осъди държавата за трагедията в Горни Лом (ОБЗОР)

При взрива през 2014 г. загинаха 15 души

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
21:24, 12.01.2024
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Върховният административен съд осъди държавата за трагедията в Горни Лом отпреди близо 10 години.

Министерството на околната среда и Министерският съвет трябва да заплатят общо 450 хиляди лева обезщетение на тримата наследници на една от загиналите при взрива в завод за утилизиране на боеприпаси "Миджур".

С лихвите сумата достига близо 900 хиляди лева.

Трагедията от октомври 2014 година е безпрецедентна в европейската история. Тогава в завода за боеприпаси край видинското село Горни Лом при експлозия загинаха 15 души.

"Взрив, който остави една смяна работници мъртви в степен, в която те не са били разпознаваеми и почерни живота на 70 близки, които бяха конституирани по наказателното дело" заяви Александър Кашъмов, адвокат на семейството.

В заведеното наказателно дело обаче се оказва, че няма виновни. След това в делата за трудова злополука се приема вината на търговско дружество "Видекс", но то няма активи и не може да заплати обезщетение на близките.

Така близките на Милка Ангелова завеждат ново дело през 2023 г. То е по жалба на тримата наследници на загиналата 51-годишна жена - дъщеря ѝ, съпругът и майка ѝ, която междувременно е починала. Върховният административен съд реши, че държавата е позволила нерегламентирано да се разглобяват противопехотни мини.

"Това е огромна степен на риск, която абсолютно е било забранено да бъде позволявана, а българската държава е издавала разрешение след разрешение", допълни Александър Кашъмов.

Близките на Милка следва да получат близо 900 000 лева от държавата.

"Те според мен са напълно разтърсени и потресени, те самите не вярваха в този изход, но се оказаха упорити да преследват нещата докрай, защото ако хората не се борят докрай няма как да спечелят тази тежка битка. Тези битки са битки за тези, които са пострадали, но те са битки и за цялото общество", каза още Александър Кашъмов.

Близките на останалите 14 загинали обаче все още не са получили възмездие. Повечето дори не са завели дела, а малкото заведени са приключили без виновен. Надеждата е в делото през февруари на Павел и Иван - двете момчета останали кръгли сираци след трагедията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трифон Лапков ще играе в Италия
Трифон Лапков ще играе в Италия
Васил Пандов, ПП-ДБ: Времето ще покаже дали това ще бъде последната ротация
Васил Пандов, ПП-ДБ: Времето ще покаже дали това ще бъде последната ротация