НОВИНИ

САЩ и Великобритания атакуваха над 70 цели, хутите обещаха отговор (ОБЗОР)

Британският премиер посочи целта - да деескалира напрежението и да се възстанови сигурността

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:01, 12.01.2024 (обновена)
Чете се за: 10:55 мин.
По света
Слушай новината

Военен удар срещу хутите след техните атаки срещу търговски кораби в Червено море. Съединените щати и Великобритания поразиха военни обекти на йеменските бунтовници тази нощ.

Британският премиер посочи целта - да деескалира напрежението и да се възстанови сигурността.

Тази вечер президентът Джо Байдън нарече хутите "терористична групировка".

4 държави се присъединиха към военната операция - Австралия, Бахрейн, Канада и Нидерландия. Повече от 10 страни определиха ударите като "законна самоотбрана".

Подкрепяните от Иран хути обаче дадоха да се разбере, че няма да спрат с нападенията срещу кораби, които те представят като знак на солидарност с палестинците в Газа. Русия поиска свикване на Съвета за сигурност на ООН.

Първият пленен кораб беше "Галакси Лийдър" с двама български моряци на борда. Екипажът е изтеглен, но нашите сънародници са още на борда, защото са капитан и помощник-капитан и по правилата напускат последни. Българските власти са в контакт с тях.

Нападенията бяха извършени изненадващо, но до този момент се стигна след нарастващо напрежение през последните месеци и сигнали, че подобен ход се обмисля и подготвя. Той идва след края на продължителната обиколка на държавния секретар Антъни Блинкен в района и след приемането на резолюция на Съвета за сигурност на ООН за сигурността на корабоплаването в Червено море, която изисква хутите да спрат атаките.

След началото на войната между Израел и Хамас хутите излязоха на сцената като съюзник на палестинците и започнаха да нападат по думите им свързани с Израел кораби в ключовия за световното корабоплаване район на Червено море.

Ударите тази нощ са били в няколко точки в Йемен. Те са били ограничени и насочени само към военни цели, за да намалят значително способностите на хутите да нападат кораби. Засега няма отговор от тяхна страна, съобщиха от Пентагона.

От ноември досега хутите са извършили 27 нападения срещу плавателни съдове, само на 9 януари - преди два дни - американските военни са свалили 21 техни ракети и дронове. На 19 ноември отвлякоха кораба "Галакси Лийдър" с двама българи на борда.

Подкрепяното от Иран движение демонстрира военни способности, като извършваше нападенията с лодки, дронове, ракети и хеликоптери, а след това разпространяваше пропагандни видеа и дори превърна кораба "Галакси Лийдър" в туристическа атракция. Вследствие на нападенията някои от най-големите компании за морски превози преустановиха преминаването на свои кораби през ключовия морски път. Беше организирана операция пазител на просперитета от коалиция от 10 държави. До момента на нанасянето на военни удари.

Операцията е проведена в 01:30 след полунощ българско време. Четири британски изтребителя "Тайфун" са излетели от военновъздушната база Акротири в Кипър и след като успешно са поразили цели, свързани с изпращането на дронове за атаки срещу кораби в Червено море, са се завърнали в базата, съобщи британският министър на въоръжените сили Джеймс Хийпи.

В същото време американски изтребители са излетели от самолетоносач в района, както показват кадрите, разпространени от американското централно командване. Изстреляни са и крилати ракети "Томахоук".

Поразени са 60 цели в 16 точки - депа за муниции, командни центрове и ПВО системи. Според Пенгатона са използвани прецизни оръжия, а мишените са били военни, а не граждански обекти. Целта е била да се намалят способностите на хутите да нападат кораби.

Американският президент Джо Байдън обяви, че тези действия ще защитят свободното движение на световната търговия.

"Тези удари са пряк отговор на безпрецедентните атаки на хутите срещу международни морски съдове в Червено море, включително използването на противокорабни балистични ракети за първи път в историята", се казва в изявление, разпространено от Белия дом.

Президентът Байдън предупреди, че при необходимост няма да се поколебае да предприема военни действия и занапред. Британският премиер Риши Сунак нарече ударите "ограничени, необходими и пропорционални действия в израз на самозащита."

По-късно и говорителка на британския премиер повтори, че ударите са премерени и прицелени, както и че са в отговор на агресия с цел да защитят корабоплаването в Червено море.

"Предприехме редица удари заедно със съюзниците, които според нас ще намалят и нарушат способностите им. На прицел бяха взети площадки за изстрелване на ракети и пускане на дронове. Първоначалните признаци са, че тези удари са били успешни", заяви Риши Сунак, министър-председател на Великобритания.

Хутите показаха кадри от поразени обекти. По техни данни те са в столицата Сана, най-голямото пристанище в Червено море Ходейда, град Дамар и в провинция Саада. В обръщение по телевизията военният говорител Яхия Сари съобщи за петима убити и шестима ранени при нанесени 72 удара, които определи като акт на агресия и се закани нападенията срещу кораби да продължат.

"Американските и британските врагове носят пълна отговорност за престъпната агресия срещу народа на Йемен. Тя няма да остане ненаказана и без отговор! Йеменските въоръжени сили ще продължат да пречат на израелски кораби да достигат до пристанищата на окупирана Палестина през Арабско и Червено море", допълни Яхия Сария, военен говорител на хутите.

Говорителят каза още, че йеменските въоръжени сили няма да се поколебаят да атакуват вражески цели по море и по суша, за да защитят Йемен, неговия суверенитет и независимост.

От ноември хутите нападат кораби, като твърдят, че са свързани с Израел, а действията им са в знак на подкрепа към палестинците заради войната между Израел и Хамас.

Целта на ударите е да са бързи и ефективни, като отслабят военно хутите и ги откажат от нападенията в Червено море.

Но според анализатори това е малко вероятно да се случи. Хутите, с подкрепата на Иран в последните месеци, показаха своя нов образ и нараснали амбиции да бъдат приемани като фактор в региона. Сега вниманието повече от всякога е насочено към тях и следващите им действия.

Този район е ключов за световната търговия и през широкия едва около 40 км проток Баб ел Мандеб през Червено море към Суецкия канал преминават по 17 000 кораба годишно, това е 12% от световния морски транспорт и превозваните оттук стоки са за 1 трилион долара. От средата на ноември трафикът на контейнеровози през Червено море е намалял със 70 на сто.

Ако трябва да се използва друг заобиколен маршрут - ето какво показва сравнението - през Суецкия канал един плавателен съд пътува между две точки 25 дни, то през Нос Добра надежда между същите две точки плава 34 дни. Това забавя значително доставките. Ето защо целият свят гледа към тази гореща точка.

Съединените щати и Великобритания се опитват да превърнат Червено море в "море от кръв", това е коментарът на турския президент Реджеп Ердоган, който от началото на конфликта между Израел и Хамас отправя гневни думи по адрес на израелските действия.

Ударите на американската и британската армия по позиции на хутите са отбранителни, е позицията на НАТО. Самият Алианс не е участвал в атаките. Но САЩ и Великобритания членуват в блока, а Нидерландия и Канада, които също са част от Северноатлантическия пакт, предоставиха подкрепа за действията им срещу хутите.

Заради напрегнатата обстановка в района на Червено море цените на петрола се повишиха с над 3 долара за барел, или повече от 4% днес, като сорт Брент се търгуваше над 80 долара на барел. Иран осъди ударите, като ги нарече нарушение на международното право. В Техеран стотици излязоха на протести по улиците.

Русия отправи критики по повод атаките срещу хутите. Саудитска Арабия призова към въздържаност. Обяви, че наблюдава ситуацията с "голяма загриженост" и напомни, че свободата на корабоплаване в Червено море е международно изискване. Китай обичайно призова за усилия в посока към деескалация на напрежението.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Колко са верни резултатите от полевите проверки?
Колко са верни резултатите от полевите проверки?
Ос на съпротива: Хутите, Хамас и Хизбула срещу Израел и САЩ
Ос на съпротива: Хутите, Хамас и Хизбула срещу Израел и САЩ