НОВИНИ

"Златните момичета" стартираха инициативата „Предизвикай себе си“ от Велико Търново

златните момичета стартираха инициативата bdquoпредизвикай себе сиldquo велико търново
Снимка: БФХГ, Анна Недкова
bnt avatar logo
от БНТ
18:08, 12.01.2024
Чете се за: 02:55 мин.
Спорт
Слушай новината

Невяна Владинова, Симона Дянкова и Стефани Кирякова поставиха началото на инициативата "Предизвикай себе си", като във Велико Търново трите грации за пръв път представиха иновативното приложение, което има за цел да създаде и поддържа спортната култура при децата, особено при любителите на художествената гимнастика.

Проектът ще се стреми към това да вкарат все повече деца в залите, без да има за цел да ги превръща в професионални спортисти, а вместо това да научи младите на дисциплина и постоянство.

Приложението "Предизвикай себе си" е подходящо както, за момичета, така и за момчета на всякаква възраст.

"Приложението е разпределено на нива, като се започва от основна гимнастика и всяко следващо ниво става по-трудно. В един момент се включват и уреди от гимнастиката, а упражненията са много разнообразни. Идеята ни е, че младото поколение в момента е изцяло в телефоните и ни се искаше да го съчетаем с нещо полезно. Колкото и да се ядосваме, че те са постоянно на телефоните, това няма как да се промени, а трябва ние да се адаптираме", коментира пред БНТ участничката на ЛОИ Рио де Жанейро 2016 Невяна Владинова.

В хода на кампанията родните гимнастички ще се опитат да привлекат още вниманието към себе си с провеждането на мастър класове, като първи до тях се докоснаха младите състезатели от СК "Етър".

"Срещаме се с много млади момичета, които тепърва започват или вече са в спорта. Нашата цел е да ги мотивираме, да се докоснат до златния медал и да чуят нашата история", споделя капитанът на българския ансамбъл, който спечели златен медал на Игрите в Токио 2020 Симона Дянкова.

"Най-често децата питат "Искали ли сте някога да се откажете?", защото явно и при тях има трудни моменти. Питат за това какво е чувството да си на Олимпиада, за любимите ни уреди, трика и още много интересни въпроси, които кръжат из детското съзнание", допълни друга от олимпийските ни шампионки Стефани Кирякова.

Целия репортаж гледайте във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще остане ли на поста си след ротацията образователният министър?
Ще остане ли на поста си след ротацията образователният министър?
Тестовете за наркотици на шофьорите ще се обработват по-бързо
Тестовете за наркотици на шофьорите ще се обработват по-бързо