НОВИНИ

Мария Габриел: Още тази година очакваме дата за сухопътен Шенген

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:01, 12.01.2024 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Още тази година очакваме дата за сухопътен Шенген. Това каза по време на редовния блиц контрол в парламента вицепремиерът Мария Габриел. А премиерът увери, че страната ни не е поемала ангажимент за прием на конкретен брой бежанци заради влизането ни в Шенген.

"Възраждане" цитираха европейски доклад, според който за 2020 България има около 3500 молби за убежище на бежанци, а за 2023 над 22 хиляди. Премиерът отговори: Опозицията лъже и всява страх у обществото.

"След като България се съгласи за влизането на нашата страна по въздушно-капков път в Шенген да приемем над 6000 бежанци в нашата страна - дали тази политика ще продължи и с бъдещия пакт за миграцията?", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Българското правителство не е приемало никакво друго задължение освен да реагира достатъчно бързо, както се изисква от Дъблинското споразумение по отношение на скоростта, с която се обработват молбите. Не са обсъждани никакви бройки", допълни премиерът Николай Денков.

"На база на какъв анализ променихте една с години следвана политика, която ние отстоявахме - пълно членство с ясното разбиране, че членство с първа крачка без ангажимент за втората може на практика да ни лиши от тази възможност за години напред?", коментира Кристиан Вигенин, депутат от ПГ на БСП.

"В това решение има една много важна фраза. В него се казва, че след влизането с въздушни и морски граници на 31 март, през 2024 година, наблягам, ще има дата за премахването на проверките по сухопътните граници", каза още Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи.

Така както досега е работило Дъблинското споразумение - така ще продължи да работи, увериха управляващите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тестовете за наркотици на шофьорите ще се обработват по-бързо
Тестовете за наркотици на шофьорите ще се обработват по-бързо
Българин с разказ от първо лице за събитията в Еквадор
Българин с разказ от първо лице за събитията в Еквадор