НОВИНИ

Русия, Турция и Иран осъдиха операцията срещу хутите в Червено море

След новината за операцията цените на петрола се повишиха с над 3 долара на барел

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
16:22, 12.01.2024
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Цените на петрола се повишиха с над 3 долара за барел, или повече от 4% днес, като сорт Брент се търгуваше над 80 долара на барел. Причината - напрегнатата обстановка в Червено море.

Съединените щати и Великобритания се опитват да превърнат Червено море в "море от кръв", коментира остро турският президент. Той изрази възмущение от непропорционалната сила при ударите срещу цели на хутите в Йемен.

Иран осъди ударите на САЩ и Обединеното кралство по цели на хутите, като ги нарече " своеволни действия" и "нарушение" на международното право. В Техеран хиляди излязоха на улични протести. Иранското външно министерство обяви, че ударите ще доведат само до повече несигурност в региона.

В подобен стил реагира и Русия.

"Категорично осъждаме тези безотговорни действия на Съединените щати и техните съюзници. Мащабна военна ескалация в района на Червено море може да подкопае положителните тенденции, които се появиха напоследък в процеса на уреждане на проблемите в Йемен, както и да провокира дестабилизация на ситуацията в целия Близък изток", коментира Мария Захарова, говорител на руското външно министерство.

Саудитска Арабия заяви, че наблюдава ситуацията с "голяма загриженост" и напомни, че свободата на корабоплаване в Червено море е международно изискване.

Китай, обичайно, отправи призив за усилия в посока към деескалация на напрежението.

"На първо място, не искаме ескалация на напрежението в Червено море, тъй като това е важен маршрут за международната търговия и енергия. Китай предлага на всички страни съвместно да поддържат сигурността на международните водни пътища и да избягват тормоза на цивилни плавателни съдове, тъй като това е пагубно за световната търговия и икономика", Мао Нин, говорител на китайското външно министерство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията в Бургас иззе 537 предмети, наподобяващи културно-исторически ценности
Полицията в Бургас иззе 537 предмети, наподобяващи културно-исторически ценности
Ямбол с две нови попълнения преди 16-ия кръг в НБЛ
Ямбол с две нови попълнения преди 16-ия кръг в НБЛ