НОВИНИ

Гледайте "Анатомия на греха" - филм за престъплението, наказанието и изкуплението

Лентата ще се излъчи тази вечер в 22.00 ч. в поредицата "В кадър"

bnt avatar logo
от БНТ
09:23, 12.01.2024
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Слушай новината

Гледайте филма "Анатомия на греха", който ще се излъчи тази вечер - 12 януари от 22.00 часа, в поредицата "В кадър". Лентата на Мария Костова и операторите Станислав Ангелов и Анна Андреева разказва за грешниците зад решетките и за стигмата, която те заличава като човек. За фаталната грешка, която променя животи и за обществото, склонно да отнеме и минималната надежда за промяна. Темата за престъплението и наказанието е разгледана във филма през историите на двама затворници и един свещеник, избрал да се грижи за душите им. В изповедите им се търси отговор на въпроса - как и защо се ражда злото. Три истории за греха и опрощението.

"Филмът е доста човешки, макар че локацията му е доста особена - отиваме в Старозагорския затвор. Ако имаме една дихотомия престъпление - наказание, се опитваме да видим какво следва след това. Опитахме се да намерим надежда на едно от най-безнадеждните места - в затвора. И я намерихме. Оказа се, че това е затворът с най-много параклиси в България и у първото заведение за лишаване от свобода у нас с изграден православен храм в него. Там служи о. Йордан, един истински духовник в пълния смисъл на думата. Той смята, че дори за най-големия престъпник има надежда да се поправи и да промени мисленето си", каза Мария Костова в "Денят започва".

Близо 30 години в храма в затвора служи отец Йордан - свещеникът, който отказва да съди грешниците и твърди, че и най-големите сред тях заслужават да не им бъде отнемана надеждата - за покаяние, опрощение и друг възможен живот. Отец Йордан разказва за човешките истории в затвора и дава друга гледна точка на темата за греха, прошката и изкуплението.

Мария Костова разговаря и с двама лишени от свобода - Георги и Христо. Георги е на 70 години. В затвора е от 12 години - за убийство. Не обича да се връща към него. Всеки ден се пита защо му се е случило и какъв е урокът, който съдбата иска да му даде. Осъден е на 22 години, но се надява да излезе предсрочно. За 11 години не е имал нито едно свиждане.

"Той е на 70 години и въпросът е въобще дали ще доживее да излезе от затвора. Мечтае след като излезе да отиде в планината и да прекара последните дни на живота си там. Осъденият убиец е клисар в църквата на затвора", разказва авторът на филма.

Другият лишен от свобода е Христо. На 44 години, 15 от които е прекарал в единична килия. Осъден е на доживотен затвор - заради брутално убийство. Зад решетките приел Христовата вяра и твърди, че искрено се разкайва. Често мисли за случилото се и се моли поне Господ да му прости - съзнава, че за хората грехът му е твърде голям.

"Тези хора по нищо не се различава от нас. Големият въпрос, който този филм задава е дали се вглеждаме достатъчно добре в човека срещу себе си и какво можем да открием в него. Виждаме ли се наистина като хора? И как един човек преминава от светлата към тъмната страна? Това не е филм, който оневинява осъдени хора за много тежки престъпления. Това е филм, който се опитва да види светлото в най-тъмното и да даде надежда, поглеждайки през животите на двама души, който са направили нещо непростимо - да се опитаме да видим и себе си и да не издаваме толкова лесно присъди. Това не е място, забравено от Бога и затова гарантира присъствието на о. Йордан", каза Мария Костова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Таро Даниел и чилийски квалификант ще спорят за титлата на турнира по тенис в Оукланд
Таро Даниел и чилийски квалификант ще спорят за титлата на турнира по тенис в Оукланд
Бързат ли партиите с номинациите и избора на конституционни съдии - мнението на експерти
Бързат ли партиите с номинациите и избора на конституционни съдии - мнението на експерти