НОВИНИ

Проф. Чуков за атаките срещу хутите: Трябва да се направи всичко възможно да не се дестабилизира региона

bnt avatar logo
от БНТ
07:29, 12.01.2024
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Слушай новината

Солидаризирам се с декларацията на Министерството на външните работи на Саудитска арабия, че трябва да се направи всичко възможно да се успокоят страстите и да не се дестабилизира региона. Това заяви в "Денят започва" арабистът проф. Владимир Чуков, след като САЩ и Великобритания започнаха атаки срещу йеменските бунтовници хути.

"Русия веднага е поискала спешно свикване на Съвета за сигурност на ООН във връзка с тези удари. Може би напрежението на международната сигурност е вече на лице"

Проф. Чуков припомни, че са осъществени поне 27 атаки от страна на бунтовниците хути, подкрепяни от Иран срещу търговски кораби в Червено море от ноември на миналата година. Регионът е стратегически, защото през Баб ел Мандеб, наричан още Бабелмандебски проток, в югоизточния край на Червено море, който го свързва с Аденския залив на Арабско море и с Индийския океан на ден се очаква да минават близо 60 кораба.

"А годишно от там минават 21 000 кораба, това е повече от 15% от световната търговия", посочи Чуков.

Проф. Чуков припомни, че неведнъж хутите и респективно Иран са предупреждавани да спрат нападенията срещу кораби в Червено море. "Капката" според думите му е било ново нападение на йеменските бунтовници, за което стана ясно вчера.

"Иранците отвлякоха американски танкер, което очевидно е нагнетило страстите. Това са предупредителни удари, само военни цели са мишената, атакуват се радари, складове, дронове. Но хутите не могат да бъдат спрени само с въздушни атаки. Трябва да се върнем през 2015 г., когато започна гражданската война в Йемен. Очевидно тогава международната общност и в частност САЩ не обърнаха внимание на това, което се случва в Йемен. През 2018 г. имаше подписано Стокхолмско споразумение между легитимното йеменско правителство, което в момента има за седалище Аден и респективно превратаджиите хути. Бунтовниците трябваше да спазват споразумението, според което Худейда, основната военноморска база на хутите, да остане неутрален град, да бъде под опеката на ООН. Хутите не го спазиха и тогава бившият американски президент Доналд Тръмп не обърна достатъчно внимание", обясни арабистът.

Експертът коментира и положението в тази ситуация на пленените българи от отвлечения от хутите кораб "Галакси лийдър".

"Много ми се иска нашите момчета да се завърнат, но ме е страх, че с новата ситуация нещата ще се усложнят. Непредвидимо е как ще се развият събитията в региона", подчерта той.

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Честваме паметта на Св. Татяна
Честваме паметта на Св. Татяна
Изворна вода потече след повече от 40 години във Варненско
Изворна вода потече след повече от 40 години във Варненско