НОВИНИ

Изворна вода потече след повече от 40 години във Варненско

Жители на с. Петров дол възстановиха чешмите с доброволен труд и дарения

bnt avatar logo
от БНТ
07:03, 12.01.2024
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Чешмите в провадийското село Петров дол вече са възстановени. След повече от 40 години от тях отново тече изворна вода. Инициативата е на бившия кметски наместник Деян Иванов, а реставрацията и възстановяването на чешмите става с помощта на дарители и с доброволния труд на жителите на селото.

Чешмата в центъра на Петров дол е на повече от 100 години. През последните десетилетия, обаче, вода от нея не тече. Пресъхнала е и сухата чешма в селото, а на гробището никога не е прокарвана вода. За да промени това, бившият кметски наместник Деян Иванов участва с проект в конкурс за възстановяване на естествените източници на минерална и изворна вода.

"Просто следейки настроението в селото, видях как хората с носталгия говорят за тая селска чешма, че от години не е имала вода, за една суха чешма и възрастните хора казаха, че на гробищата никога е нямало чешмичка и така аз създадох в социалните мрежа една група за селото, която много ни сплоти и срещнах помощта на много хора и с много труд, с много усилия, кой със средства, кой с труд, ето сега е факт – водата тече и на трите чешми", обясни Деян Иванов, бивш кметски наместник на село Петров дол.

Много от жителите на селото участват с доброволен труд във възстановяването на чешмите.

"С течение на времето тръбите бяха стари и са се запушили и наистина трябваше да се прокопае на ново място, на нов терен, близко до старата канализация и трябваше много средства, машини, хора, които спомогнаха, за да се прекара водата и с дарения, и с участието на много фирми, които помогнаха да се осъществи тази наша мечта", каза Неда Колева.

Местните жители на Петров дол казват, че повече от 40 години не е текла вода от чешмите в селото. Цели фамилии, като тази на Аврам Драгостинов, се включват в инициативата за възстановяването им.

"Няма кой да вземе инициативата и намери се един човек – Дидо и ние край него. И решихме да го направим и го направихме. Канали прокопавахме, тръби, реставрация правихме на чешмата, бетон ляхме, много работа, много труд. И така се получи и сме много щастливи и се сбъдна една мечта на селото", обобщи Аврам Драгостинов.

"Почистихме я първо. Почистихме я. Имаше около една седмица работа по чешмата, за да тръгне вода, че и повече. Водата е едно богатство, което трябва да го има като цяло и като има откъде да се вземе тази вода е хубаво да си тече тази чешма", заяви Драгомир Аврамов.

"Чистих чешмата, къртих, мих я. То е много хубаво да тече вода", допълни Борислав Аврамов.

И така жителите на Петров дол доказват, че с общи усилия и взаимопомощ, може да се радваме на естествените блага, които ни дава природата.

Автор: Нора Бочева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Чуков за атаките срещу хутите: Трябва да се направи всичко възможно да не се дестабилизира региона
Проф. Чуков за атаките срещу хутите: Трябва да се направи всичко възможно да не се дестабилизира региона
Нова среща за проблемите в Спешна помощ
Нова среща за проблемите в Спешна помощ