НОВИНИ

САЩ и Великобритания нанесоха удари срещу хутите в Йемен

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:09, 12.01.2024
Чете се за: 01:40 мин.
По света
Слушай новината

Съединените щати и Великобритания нанесоха удари по цели на хутите в Йемен. Операцията беше потвърдена от Вашингтон и Лондон, и е отговор на атаките на йеменските бунтовници срещу плавателни съдове в Червено море. Поне 5 са жертвите от въздушните удари, твърдят хутите.

Почти едновременно американският президент Джо Байдън и британският премиер Руши Сунак, обявиха началото на ударите с писмени становища.

"Няма да толерираме атаки срещу нашия личен състав, както и враждебни действия, които да застрашат свободата на корабоплаването в един от най-критичните търговски маршрути в света", пише американският президент.

Държавният глава на САЩ предупреди, че е възможно да бъдат предприети и последващи действия. Подобно е и посланието на британския премиер - поредица атаки заплашват както британски, така и други кораби. Това не може да продължи, се казва в позицията.

Освен САЩ и Великобритания, в операцията участват още Австралия, Бахрейн, Канада и Нидерландия. Представител на хутите заяви, че Вашингтон и Лондон ще "платят висока цена" за тази агресия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Балет без граници" в Куба: Танцьори от цял свят се събраха в Хавана
"Балет без граници" в Куба: Танцьори от цял свят се събраха в Хавана
Първи блицконтрол за новия политически сезон
Първи блицконтрол за новия политически сезон