НОВИНИ

Три номинации за 2 места в Конституционния съд - кой кого подкрепя? (ОБЗОР)

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
20:42, 11.01.2024
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

След като две години Конституционният съд работеше с двама съдии по-малко, парламентът ще попълни квотата си. Кандидатите са трима - Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС, Борислав Белазелков от ПП-ДБ и Цвета Рангелова от "Възраждане."

Атанасова и Белазелков разполагат с гласовете на така нареченото конституционно мнозинство - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Тяхното включване в състава на съда е в ключов момент. Там предстои разглеждането на последната конституционна реформа, която се оспорва от президента, "Възраждане" и "Има такъв народ".

Заради номинацията на Атанасова председателството на парламентарната група се поема от Бойко Борисов.

Впоследствие стана ясно, че ДПС ще застанат зад номинациите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. За да бъдат избрани като конституционии съдии, двамата кандидати трябва да получат 121 гласа в пленарна зала, а трите партии, които застават зад Атанасова и Белазелков събират 168.

Лидерът на ГЕРБ обяви номинацията на Десислава Атанасова с думите, че e убеден, че тя ще се справи добре. Борисов коментира и упреците за назначаването на политически лица в Конституционния съд.

"В Конституционния съд думата съдия е малко условна, там присъда не се издава. Трябва голям политически, голям правен, голям юридически опит и мисля, че в групата, когато разглеждахме, имахме много достойни кандидатури. Считаме, че и това не е първото изключение да кажете, че има много политически лица, които са били в КС. Тя ще се справи много добре.

- Лишавате се обаче от нея като председател на ПГ, кой ще е новият председател на групата?

Бойко Борисов: Ами, понеже се лиших от нея, реших аз да съм председател на парламентарната група и групата го прие с голяма радост.

Номинациите на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков са внесени с подписите на трите парламентарни групи ГЕРБ-СДС , ПП-ДБ и ДПС.

"Ще подкрепим и двете кандидатури, за които са се разбрали колегите", каза Делян Пеевски - председател на ПГ на ДПС.

Десислава Атанасова обясни аргументите си да приеме тази номинация.

"Правото е първата ми голяма мечта. По стечение на обстоятелствата се занимавам с политика дълго време и това, което мога да кажа е - да, магистратски опит ми липсва, но съм пък убедена, че имам парламентарен такъв. Ако бъда избрана и моята кандитатура получи подкрепа в пленарната зала, вероятно другата седмица съгласно процедурните правила. Аз ще стремя да пазя правото дори от закона".

В ранния следобед и партия "Възраждане" обяви , че издига кандидат за конституционния съд и това е юристът Цвета Рангелова, депутат от групата им.

Двамата избрани след седмица обаче няма да изкарат пълния 9-годишен мандат, защото вече са пропуснали почти две години, в които квотата на парламента не е била запълнена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обмислят Суперкупата на България да се провежда в нов формат
Обмислят Суперкупата на България да се провежда в нов формат
Трима българи бяха задържани в Италия заради кражба на банкови карти
Трима българи бяха задържани в Италия заради кражба на банкови карти