НОВИНИ

След ремонта: Защо Богословският факултет остана без купол?

От Светия синод обясниха, че това ще е само временно

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
20:14, 11.01.2024
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

След ремонта на богословсия факулетет липсва куполът. Историческата сградата беше в ремонт няколко години и беше покрита с винил. След като реконструкцията е пред своя край и видимо покривът е завършен, се оказва, че сградата не е възстановена в оригиналния ѝ вид.

Бомбардировките над София през Втората световна война оставят красивата сграда на Богословския факултет, в неовизантийски стил, без отличителните и характеристики - купола и фронтона. През 2021 г. започва обновяване на сградата за над 10 млн. лв., която е с национално значение.

"За мен беше голяма изненада, когато се свали скелето, че няма ни фронтон, ни купол. Но този фронтон е много съществен елемент от оригинала на тази сграда, която е проектирана от един изключителен архитект - Дрюнангер. Фронтонът също е много важен, защото на фронтона е картината на художник Ганушев, която е представлявала обявяването на Българската екзархия", каза арх. Петър Диков, председател на Съюза на архитектите в България.

Сградата е собственост на Светия Синод, но през 1923 г. е предоставена за ползване на Богословския факултет. Ремонтът и се случва на етапи.

"Там ремонтът не може да стане изведнъж, върви на части. Купол ще има, сега в момента, в зависимост от средствата, които имаме, ние ще довършваме и ремонта. Това е междинен стадий в момента", посочи Ловчанският митрополит Гавриил.

"Предпоставки за това нещо съществуват, защото бетонни шайби са издигнати, т.е. имаме предпоставка да поставим един купол, но трябва да се преустрои покрива. Това, което се направи на първо време, беше един спешен ремонт, защото течеше вътре и всъщност, ако трябва да бъдем коректни, говорим за различни етапи на строителството. Ние направихме ремонт на покрива, направихме външна фасада, която беше опасна за преминаващите. Отиваме към монтаж на асаньор и тогава ще се мисли за следващ етап, който ще бъде откриване на този покрив, конструкционни промени и т.н. Куполът не е забравен нито фронтона просто не у е времето сега", каза доц. Ивайло Найденов, декан на Богословския факултет на СУ.

В момента сградата е укрепена и безопасна за хората, всички стенописи с образите на български възрожденци по външната част са възстановени. Ремонтът е бил сложен защото вече липсват технологиите за фризовете.

Плочките се печаха буквално по една бройка в малки пещи. Tози ремонт е може би най-наблюдаваният ремонт. Един път от паметници на културата, един път от одитори, от финансов надзор, респективно Св. Синод, Софийския университет. Безумно е да се говорят неща, които не са верни. В момента имаме една укрепена сграда, което беше най-важното, защото беше компроментирана. Имаме една фасада, която е безопасна за хората, остава да нпаравим един ремонт отвътре, за да уютно на студентите и преподаватели", каза още доц. Ивайло Найденов.

Все още продължават довършителни дейности по една от фасадите на факултета. Не е ясно, кога ще бъде обновена вътрешността на сградата както и купола и фронтона на покрива.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карлос Сайнц е лидер след половината шести етап от Рали Дакар
Карлос Сайнц е лидер след половината шести етап от Рали Дакар
Даниел Наумов: Искаше ми се да изиграем повече мачове в Европа през 2023 година
Даниел Наумов: Искаше ми се да изиграем повече мачове в Европа през 2023 година