НОВИНИ

Българските компании губят заради затегнатите сухопътни проверки

БСК: Общата годишна загуба ще бъде поне 250 млн. лева

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:10, 11.01.2024
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

Сериозни загуби търпят българските компании заради завишените проверки по сухопътните граници. За това сигнализираха от бизнеса. Причина за забавянето на товарите в момента са изискванията на Австрия заради влизането на България в Шенген. От Агенция Митници съобщиха обаче че проверките вече дават резултат и са установени големи количества нелегални акцизни стоки. Междувременно компания "Билла" излезе с позиция, че се съмнява, че проверките на данъчните в магазините й са свързани с това, че дружеството е австрийско.

Продължават сериозните опашки от камиони на "Дунав мост" при Видин заради новите изисквания за проверка на товарите от и към Австрия. Ситуацията беше усложнена и след протест на румънски фермери, които затвориха моста.

Товарните автомобили преминаващи през страната са се увеличили с още 3% през миналата година, отчитат от ведомството.

От началото на годината всички товари от и към Австрия подлежат на пълния набор от проверки. Още вчера финансовият министър Асен Василев предупреди, че подобни опашки ще се запазят до влизането на България в Шенген заради липсата на достатъчно техника за проверка.

"Количеството рентгени са увеличени, имаме предвидени пари в бюджета за увеличение, но само по външните граници, тоест на капитан Андреево от 10 ленти за тирове имаме рентгени само на два. Инвестиция в допълнителна апаратура на вътрешните европейски граници няма да правим, така че там може да се очаква забавяне", коментира Асен Василев, министър на финансите.

Междувременно бизнесът вече трупа сериозни загуби.

"Един тир чакайки на Дунав мост губи по 200 евро, общата годишна загуба е поне за 250 млн, така че това е доста сериозна сума. Отделно също така и самият престои и загубата на време водят до сътресения и лоша репутация на българския бизнес", каза Щерьо Ножаров, икономически съветник в БСК .

Полза за икономиката от първата стъпка зъ влизането в Шенген по вода и въздух няма да има.

"От гледна точка на бизнеса над 90% от превозите са по сухопътен транспорт, под 10% около 7-8 са по море и въздух, така че бизнесът се интересува главно от превозите по суша", обясни Щерьо Ножаров, икономически съветник в БСК

Междувременно от австрийската компания Билла коментираха и започналите вчера масови проверки на магазините на дружеството от страна на данъчните.

Позиция на REWE Group:

"...BILLA България винаги се е придържала стриктно към приложимото българско и европейскозаконодателство във всички сфери на своята дейност. Компанията е сред големитеинвеститори в българските региони, един от най-големите работодатели в страната и успешностимулира развитието на българското производство, партнирайки си с повече от 700български доставчици"

От компанията се съмняват проверките да са свързани с това, че дружеството е австрийско.

Проверките продължават като от НАП съобщиха, че се проверяват стотици компании в цялата страна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболните национали на България до 20 години спечелиха първия си квалификационен мач за Евро 2024
Волейболните национали на България до 20 години спечелиха първия си квалификационен мач за Евро 2024
Проверяват всички фирми на Петър Александров, задържан за убийството в София
Проверяват всички фирми на Петър Александров, задържан за убийството в София