НОВИНИ

Какви са възможните сценарии за войната в Украйна

Пред "Светът и ние" говори бившият украински зам.-министър на отбраната Володимир Гаврилов

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
16:43, 11.01.2024
Чете се за: 11:47 мин.
По света
Слушай новината

Страните от НАТО ще продължат да предоставят на Украйна военна, икономическа и хуманитарна помощ. В изявление след видеоконферентна среща на Алианса се посочва, че държавите членки са начертали планове за "милиарди евро допълнителни възможности" през настоящата година.

В статия за аналитичния словашки център "Глобсек" бившият украински заместник-министър на отбраната Володимир Гаврилов описва четирите възможни сценария за развитие на руската война в Украйна.

Николай Кръстев: Как виждате развитието на войната в Украйна?

Володимир Гаврилов: Вече втора година се намираме във война. Тя започна с тотално превъзходство на руските военни. Сега положението е, че все още имаме проблеми, но успоредно с това Русия загуби превъзходството почти във всички сфери, с изключение може би на военновъздушните сили. Украйна успя да подобри военната си способност благодарение на нашите партньори. Така че сега се намираме в решаващия етап на този конфликт. В даден момент трябва да постигнем превъзходство в ключови области на военните действия. Имам предвид ситуационна осведоменост, способност за нанасяне на прецизни удари, отбранителни сили и превъзходство във въздушното пространство. Мисля, че това ще се случи през тази година.

- Г-н Гаврилов, дали войната в Украйна не се превръща в позиционна и какво означава това?

Володимир Гаврилов: Знаем, че няма съществена промяна в позициите на двете страни. В същото време в Русия загубиха всички възможности да продължат с каквато и да е офанзива в Украйна. Ние също натрупваме ресурси и опит, за да пристъпим към освобождаване на нашата територия, нещо което ще става стъпка по стъпка. Така че научихме много от миналогодишните операции и затова се опитваме да прилагаме нови технологични решения в тази война и мисля, че тази година ще видим повече развитие.

- Във вашата статия за центъра "Глобсек" вие говорите за четири сценария за военния конфликт в Украйна. Какво означава замразен конфликт за войната в Украйна? Това е един от сценариите за които говорите.

Володимир Гаврилов: Да, замразените конфликти бяха един от сценариите в този доклад. Не го виждам като най-вероятен сценарий от списъка. Замразеният конфликт означава, че двете страни са се споразумели, може би не на хартия, а под някаква друга форма, да не ескалират конфликта, да прекратят огъня. Това е част от дипломатическата и политическата конфигурация. Но не и в случая с Украйна. Може би, защото украинското общество и политическо ръководство, сме убедени в необходимостта да бъдем много активни, да изтласкаме Русия от нашите територии. Съществува силна подкрепа от страна на нашето гражданско общество и нашето политическо ръководство разбира това. Няма добър вариант на каквато и да е политическа или дипломатическа сделка с Русия, докато тя не напусне нашата територия. Ето защо не виждам замразения конфликт като най-вероятен сценарий за Украйна. Разбира се, много може да зависи от развитието на политическата ситуация в Русия. Така че, ако видим някакви промени там поради някакви непредвидими събития и те се опитат да потърсят някакво решение, в този случай бихме обмислили възможността за някакъв вид сделка. Във всеки случай всички в Украйна, по-голямата част от обществото, политическата класа, сме твърдо убедени, че ще освободим териториите си с всички средства и сме много благодарни на нашите партньори, че имаме тази възможност да изградим военния си капацитет.

- Смятате ли, че ще видим украинско превъзходство на бойното поле през тази година?

Володимир Гаврилов: Това е неизбежно, защото Украйна ще вземе надмощие на бойното поле тази година. За това има няколко причини, на първо място, ние увеличаваме превъзходството си в технологичната сфера. Тази война ще бъде спечелена благодарение на технологичното превъзходство и на мотивацията на войските. Имаме много висока мотивация на нашите войски и изграждаме технологичното си превъзходство. Какво означава това? Означава, че трябва да имаме ситуационната осведоменост, за да разберем къде се намира врагът спрямо нас. Второ, трябва да разполагаме с набор от инструменти, с които да убиваме врага и това да става посредством нанасяне на прецизни удари на разстояния до 300 км на наша територия. И това е област, в която бихме искали да получим превъзходство. Ако успеем, а аз мисля, че ще успеем, няма да има значение колко нови хора, нови войски ще мобилизира Русия, защото това ще бъде различна война, няма да бъде като Втората световна война, няма да е от типа пехота срещу пехота в близък бой. Тя ще бъде различна, различна технологична война с враг, който не е защитен на разстояния до 300 километра. Това е нещо ново във военното дело. Никога не сме виждали подобен вид борба през последните години, може би американците някъде в Ирак или Афганистан, може би в Сирия, но не в такъв мащаб, както тук. Така че научаваме много от тях. Но нашето предимство е, че имаме достъп до ресурсите, огромните ресурси на западния свят. Имаме и повишен достъп до технологии. И имаме много креативно гражданско общество тук, което може да усвои всички тези иновации и да ги използва по правилния начин в този конфликт. Това е предимството, което имаме срещу Русия, която е много ограничена с този вид гъвкавост и потенциал.

- Преди известно време президентът на Украйна Зеленски, говореше за това, че военната индустрия трябва да бъде активирана. Това лесно ли може да стане към този момент, г-н Гаврилов?

Володимир Гаврилов: Правим всичко възможно да увеличим производството на оръжия, от които се нуждаем в тази война на наша територия. Започнахме от положение на много малко производство на всичко и затова инвестирахме много в тази сфера, дори в ситуацията, в която на всеки два или три дни имаше ракетна атака от Русия срещу нашата отбранителна промишленост и инфраструктурата в Украйна. Успяхме да увеличим много съществено производството на много изделия, свързани с военната промишленост. Това стана благодарение на много активното развитие на нашата частна отбранителна индустрия. На първо място, много компании, появили се по време на тази война, никога преди това не са били във военната промишленост, но тъй като ще допринесат много за победата, те въведоха много решения, иновации и неща, които са много важни за нас. А мащабите и масовото производство на такива продукти в Украйна се увеличават. Разбира се, ние сме ограничени с въпроса за сигурността. Трябва да бъдем много внимателни и просто да защитим инфраструктурата си, но научихме много как да го направим по правилния начин. А благодарение и на нашите партньори, израснахме в защитата на въздуха от нашата противовъздушна отбрана. И така, стъпка по стъпка. Мисля, че и тази година ще видим много голям ръст в производството на боеприпаси и високотехнологично оборудване, ракети и оборудване за технологичната война в Украйна. Това е неизбежно.

- Г-н Гаврилов, много политици, много обществени личности говорят за това, че Украйна е много изтощена от войната, която продължава вече две години. Съгласни ли сте с това? Изморени ли са украинците или ще продължават да се борят за освобождаване на окупираните им територии?

Володимир Гаврилов: Знаете ли, във всяко общество съществува ядро от хора, които са готови и мотивирани да се бият, докато е необходимо. Много е важно за всяко общество в света, за всяка страна и нация да има това здраво ядро на нацията, което е готово да се бори дълго време. Ако имате например, според социологическите изследвания, ако 20% от хората са готови да се бият и да допринасят за отбраната, значи Вие сте на прав път. В Украйна това ядро е още по-голямо. Да, част от населението е изморено заради стреса, заради положението, в което се намира, но въпреки това е налице това централно ядро, което е готово да се бори, докато е необходимо. За нас е много важно да поддържаме населението много уверено и много убедено в победата, като осигуряваме резултати с нашите военни действия и предоставяме доказателства за подкрепа от страна на нашите партньори. Това е много важно, за да може нашият народ да разбере, че не сте сами в тази война, че има и други държави, които ни подкрепят. По този начин за нас ще бъде много по-лесно да устоим на всяко удължаване на тази война. Но да, има някаква умора, но тя не е решаваща, защото е неизбежна за всеки човек. Трябва да се фокусираме върху това, че трябва да се намерят начини как да се адаптираме, как да се общува с хората, как да се организира правилната ротация на частите и психологическата подкрепа и да се добавят всякакви други неща. Всичко това е част от войната и го е преживявал всеки един народ в историята на човечеството.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джейдън Санчо се завърна в Борусия Дортмунд под наем до края на сезона
Джейдън Санчо се завърна в Борусия Дортмунд под наем до края на сезона
ВКС окончателно оправда бившата шефка на Клиниката по дерматология към ВМА
ВКС окончателно оправда бившата шефка на Клиниката по дерматология към ВМА