НОВИНИ

Некоалицията внесе известна яснота около промените в кабинета след ротацията (ОБЗОР)

Здравният министър сам се отказва от поста си

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:33, 11.01.2024
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

Здравният министър Христо Хинков обяви, че напуска поста след ротацията. Причината - не усещал политическа подкрепа от парламентарната група,която го издигна. Това е първата сигурна промяна след ротацията.

По-рано в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни, че на работни срещи лидерите на партиите, подкрепящи кабинета, разговарят редовно. Според него резки движения в некоалицията не трябва да се правят, защото всичко е крехко. Делян Пеевски отново потвърди, че ДПС няма да участва със свои хора в изпълнителната власт.

При ротацията ГЕРБ няма да предлага други кандидати за премиерския пост, нито сериозни промени, обяви лидерът Бойко Борисов и обясни защо.

"По споразумение имаме много ясни правила с колегите. Двете основни фигури в изпълнителната власт са Денков-Габриел. При ротацията е същото. За вицепремиери нови аз считам, че не трябва да се говори. За каквито и да било резки движения не трябва да се говори, защото всичко е крехко. Внимателно трябва да се направи анализът и само там, където имаме абсолютно единомислие, да се правят някакви промени".

Борисов обясни как ще се взимат предстоящите важни решение в некоалицията.

"В едно такова некоалиционно семейство има значение какво казват и другите. И затова аз предлагам и се приеме от колегите, преди рязко да се изказваме, да изчакаме анализа на "Денков-Габриел" и тогава да видим това, което имаме по изпълнението на управленска програма".

Той уточни, че днешната среща между лидерите на партиите, подкрепящи кабинета, е работна. Борисов обяви и, че в следващите дни ще се оценява работата на министрите и техните заместници, както и на областните управители.

"Тя не е лидерска, тя е работна. Утре ще се присъединят и колегата Денков, и Мария Габриел като се върне. Започват да оценяват министрите, зам.-министрите, областните управители, така че да сме готови преди 6 март да се отиде с готов кабинет при президента Радев".

Според Делян Пеевски управлението е стабилно.

"Аз отдавна съм ви казал, че има всички шансове да изкара цял мандат това управление . Нека да мине ротацията и вече ще се види. Това е много важен момент - ротацията и след това ще го видим как ще бъде нататък. За момента - всичко е стабилно".

Отново потвърди, че ДПС подкрепя кабинета, но няма амбицията да участва с министри.

"Ние ясно сме казали, че в изпълнителна власт няма да участваме. Да съм ясен за последен път, за да няма коментари ще влязат ли и г-н Борисов каза, той беше предложил, ние го обявихме. Ние не искаме да участваме нито на ниво министри, нито на ниво зам.-министри.

Докато вървят разговорите, министърът на здравеопазването Христо Хинков заяви, че след ротацията се отказва от поста. Каза, че решението е лично и обясни от какво е мотивирано.

"Имам усещането, че нямам политическа подкрепа", посочи Хинков.

Добави, че проблемите в "Пирогов" са капката, преляла чашата.

"Случаят "Пирогов" ми показа, че аз няма да мога да управлявам адекватно тази система, която има нужда от тази реформа и тази реформа е смяна на мениджъри, които се доказват като неефективни".

Христо Хинков беше предложен за поста от ДСБ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха мъж заради посегателството върху паметника на граф Игнатиев във Варна
Задържаха мъж заради посегателството върху паметника на граф Игнатиев във Варна
Петър Мицин се включи в кампанията "Подкрепа за българските капитани"
Петър Мицин се включи в кампанията "Подкрепа за българските капитани"