НОВИНИ

Недоволство заради промяна в балообразуването за медицинските специалности

Според промените ще участват оценките по биология и химия от 8 до 10 клас

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:26, 11.01.2024
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Директори на училища и родители протестират срещу постановление на Министерския съвет от края на миналата година, според което се променя начина, по който ще се влиза в медицинските специалности. В бала вече ще участват оценките по биология и химия от 8 до 10 клас, конкурсните изпити също ще са върху този материал.

Основният проблем - така ще се обезсмисли профилираното обучение по химия и биология в 11 и 12 клас, което е на много по-високо ниво. Учениците от 11 клас пък не са предупредени за промяната и не вече не могат да повишат успеха си със задна дата.

Досега в Медицинските университети се влизаше с оценката от матурата по Български език и литература плюс утроените оценки от изпитите на съответния университет по химия и биология. С промените, обнародвани в Държавен вестник, остават утроените оценки от изпитите по химия и биология, но вече ще се взимат и оценките по химия и биология от 8 до 10 клас. Това означава, че учениците, които искат да учат медицина, дентална медицина или фармация няма да имат никакъв стимул да учат природни науки в 11 и 12 клас.

"Изцяло, изцяло се обезсмисля профилираното обучение във втори гимназиален етап по природни науки. Не може просто с лека ръка да се зачеркне един цял закон, един цял етап - това е вторият гимназиален етап на средното образование. Тогава да учим до 10 клас и да приключим", коментира Ивайло Ушагелов, директор на НПМГ.

"Защо имаме втори гимназиален етап с профил "Природни науки", ако тази оценка не означава нищо за никого", пита Наско Стаменов, учител по химия в НПМГ.

Обезсмисля се профилът "Природни науки" не само в НПМГ, но и в много езикови, математически и природо-математически гимназии, казва още Ивайло Ушагелов и напомня, че профилираното обучение беше наложено преди няколко години именно от просветното министерство. Освен това конкурсните изпити също ще се провеждат върху материала от 8 до 10 клас.

"Това учебно съдържание, което е до 10 клас то е на едно доста, доста ниско ниво. Нивото на изпита по биология и химия ще падне. Ще идват по- слабо подговени деца по този начин", анализира Ивайло Ушагелов, директор на НПМГ.

Има още един проблем- учениците от 11 клас ще бъдат ощетени. Те вече не могат да повишат оценката си по химия или биология от 8 до 10 клас.

"Дете, което в първия гимназиален етап една от годините е имало оценка различно от шест, в момента не може да се яви на такъв изпит за промяна на оценката, поне да опита, за да може да си поправи тази оценка", каза Ивайло Ушагелов, директор на НПМГ.

"За тях влакът е тръгнал, което е напълно нечестно", коментира Наско Стаменов.

В редакцията на "По света и у нас" получихме и писмо от разтревожени родители на единайсетокласници от профил " Химия и биология", които искат постановлението да бъде преразгледано.

Екипът на "По света и у нас" се от опита да разбере от двете министерства - на образованието и на здравеопазването какъв е бил мотивът за промените в балообразуването и изпитите за медицинските специалности, но засега официално становище няма. Очакваме техните позиции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима българи бяха задържани в Италия заради кражба на банкови карти
Трима българи бяха задържани в Италия заради кражба на банкови карти
Карлос Сайнц е лидер след половината шести етап от Рали Дакар
Карлос Сайнц е лидер след половината шести етап от Рали Дакар