НОВИНИ

Първи блицконтрол за новия политически сезон

Милена Кирова
от Милена Кирова
06:05, 12.01.2024
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел отговарят на въпроси на депутатите по време на първия блицконтрол за новия политически сезон.

Основната тема, която вълнува народните представители е присъединяването ни към Шенген. След изслушването на Денков и Габриел е предвиден и редовен парламентарен контрол. В него участие трябва да вземат още девет министри. Междувременно, продължават разговорите по подготовката на предстоящата ротация във властта. Днес в срещите ще се включат и Денков, и Габриел, които трябва да си сменят постовете през март.

В следващите дни ще се оценява работата на министрите и техните заместници, както и на областните управители. Целта е преди 6 март да се отиде с готов кабинет при президента, обясни по-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Към момента е ясно, че здравният министър проф. Христо Хинков няма да е част от правителството след ротацията.

Какви ще са останалите смени предстои да разберем. Няма обаче съгласие по промяната в структурата на кабинета като идеята за двама вицепремиери не се приема от ГЕРБ.

Парламентът освободи Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС като председател на Комисията по конституционни въпроси и избра Надежда Йорданова за поста. А мястото на Радомир Чолаков и като член на комисията беше заето от Анна Александрова от ГЕРБ-СДС. Двамата разменят местата си и в комисията за прякото участие на гражданите.

Георги Георгиев, ГЕРБ-СДС: Какви са действията за модернизация и обновление на дипломатическата служба?

"Актуализирането на наредбата за командировъчните средства не беше актуализирана от 2008 г. Ще има генерална дирекция глобални въпроси. Народното събрание отстоя силен бюджет за МВнР. Увеличил се е бюджетът с 13 милиона. 2 милиона ще бъдат дадени за бранд България. 5 милиона лева ще бъдат за изравняване на заплатите", каза Мария Габриел.

Настимир Ананиев, ПП-ДБ: Пътната безопасност - кръвните тестове и пробите се бавят с месеци при пътни произшествия. Какъв е напредъкът?

"Това е един от проблемите, които заварихме. За алкохола - съществуващата апаратура позволяваше резултат до няколко дни. Оказа се, че за наркотичните вещества липсва апаратура и се бавеха проби по 6 - 9 месеца. Оказа се, че може да се по-добри това. Във ВМА да работят на 24-часове смени. Отпуснахме средства, така че да не губят лабораториите, които правят тестове. Бяха направени обществени поръчки. Днес ще открием новооборудвани центрове, които ще позволят всички кръвни проби да бъдат налице", отговори Николай Денков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ и Великобритания нанесоха удари срещу хутите в Йемен
САЩ и Великобритания нанесоха удари срещу хутите в Йемен
Белият дом: Спрени са военните доставки за Украйна
Белият дом: Спрени са военните доставки за Украйна