НОВИНИ

Дискриманция е частичното влизане на България и Румъния в Шенген, смята Цветелина Пенкова

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 12.01.2024
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Страната ни е изпълнила всички критерии за влизането си в Шенген. Това, което се случва последните 12 години е една дискриминация срещу България и Румъния. Това заяви Цветелина Пенкова, член на Европейския парламент, Прогресивен алианс на социалистите и демократите в "Денят започва".

По думите й още през 2018 г. България е можело да влезе в Шенген по въздух и вода.

"За нас ключовата границата е сухопътната, защото тя е основната, по която имаме да защитим икономически интереси, превозвачите и т.н. Частичният успех е просто залъгване, което е политически безотговорно", смята Цветелина Пенкова.

Според нея е важно България да отстоява своите искания и да внимава с какво се съгласява относно Шенген.

"Ние трябва да знаем точно какво искаме, какви са проблемите и казусите, с които се сблъскваме, защото, казвайки, че не искаме да направим нещо или приемайки някакви условия и след това да се отмятаме от тях не дава правилните послания", каза Цветелина Пенкова.

Цветелина Пенкова коментира и новите евроизбори и промените, които ще настъпят след новостите в състава на Европейския парламент.

"Съставът на ЕП се очаква да бъде сходен с този в момента. Крайнодесните тенденции няма да имат толкова силна проява в състава на ЕП", обясни тя.

БНТ: Къде е България в кръговата икономика на ЕС?

"Две са основните направления. От една страна, гледаме индустриалното развитие на Европа, от друга енергийния сектор. В следващите 5 години водещите политики в тази посока ще бъдат реиндустрализация и свързаност на електропреносната и енергийна мрежа в рамките на ЕС", уточни Цветелина Пенкова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кубрат Пулев може да участва в мач за световна титла
Кубрат Пулев може да участва в мач за световна титла
Спешните медици от Сандански с искане за нова линейка
Спешните медици от Сандански с искане за нова линейка