НОВИНИ

България няма да изпраща военни сили в Червено море (ОБЗОР)

Александър Марков
от Александър Марков
12:17, 12.01.2024 (обновена)
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Слушай новината
  • България няма да изпраща никакви военни сили към Червено море за участие в операция там, заяви премиерът Николай Денков в Парламента.
  • В плен на хутите остават двама български моряци на борда на кораба "Галакси лидър", който беше пленен в края на миналата година.
  • Президентът Румен Радев свика ръководителите на специалните служби, за да обсъдят възможните рискове за ескалация на напрежението в региона.

България няма участие в ударите по хутите, нито планира участие в мисията по осигуряване безопасността на корабоплаването в Червено море, заяви премиерът Николай Денков.

"Това, което мога категорично да заявя, е, че в ударите, които бяха нанесени в Червено море и срещу хутите, няма никакво участие на България и по никакъв начин. И, също така, никога не е обсъждано да се изпращат войски или кораби, просто не е имало такъв разговор. Това, което също мога категорично да кажа, е, че никакво участие не би могло да се реализира, без санкция от НС", посочи Денков.

Военният министър Тодор Тагарев, който преди седмици посочи, че може да имаме символично участие в операцията в Червено море, е имал предвид изпращането на щабни офицери в координационни центрове в района, поясни Денков. Поддържаме контакт и с българските моряци, държани в плен.

"Двама са българските моряци, капитанът и помощник-капитанът, екипажите бяха изтегнели, там затруднението идва от това - знаете морските правила - капитанът и помощникът са последните, които напускат кораба. Ако те решат да го напуснат, вероятно могат да го направят веднага, но това ще бъде против правилата, така че това е въпрос, който се обсъжда. Има контакт и с тях периодичен, и с хората, които ги държат, надяваме се това да даде положителен резултат", каза още Денков.

Ситуацията в региона президентът Румен Радев е обсъдил с шефовете на ДАР, ДАНС и Военното разузнаване.

"По време на срещата от ръководителите на службите за сигурност беше направена оценка относно възможните рискове за ескалация на напрежението в региона, както и върху развитието на ситуацията с българските граждани, част от екипажите на отвлечените в края на 2023 година кораби „Galaxy Leader“ и „Руен", посочват от президентската администрация.

От Вашингтон, където са на официално посещение, военният министър Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов са обсъдили влошената обстановка в сигурността в Червено море, Аденския залив и Черно море.

"По море Източният фланг на Алианса е пряко изложен на директна заплаха от страна на Русия, което изисква повишена бдителност и засилен ангажимент на НАТО в Черно море", заяви адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната.

Обсъдено е и изграждането на регионален център за ремонт и поддръжка на бронираните машини "Страйкър", които България купува от стрететическия си съюзник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Операцията в Червено море - къде са нанесени въздушните удари (КАРТА)
Операцията в Червено море - къде са нанесени въздушните удари (КАРТА)
Още 8 държави подкрепиха въздушните удари срещу хутите
Още 8 държави подкрепиха въздушните удари срещу хутите