НОВИНИ

Операцията в Червено море - къде са нанесени въздушните удари (КАРТА)

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:26, 12.01.2024
Чете се за: 03:40 мин.
По света
Слушай новината

Международна операция в отговор на атаките на йеменските бунтовници срещу плавателни съдове започна тази нощ в Червено море.

  • Съединените щати и Великобритания нанесоха удари по цели на хутите в Йемен.Операцията се провежда по въздух, подкрепяна е от Австралия, Бахрейн, Канада и Нидерландия.
  • Поне 5 жертви има на въздушните удари, твърдят хутите и предупредиха, че Вашингтон и Лондон ще платят висока цена за тази агресия. Това няма да спре атаките в Червено море, добави говорител на бунтовниците.

Съединените щати и Великобритания потвърдиха почти едновременно началото на ударите срещу Йемен с писмени изявления.

"Няма да толерираме атаки срещу нашия личен състав, както и враждебни действия, които да застрашат свободата на корабоплаването в един от най-критичните търговски маршрути в света", пише американският президент Джо Байдън.

Той предупреди, че е възможно да бъдат предприети и последващи действия. Подобно е и посланието на британския премиер Риши Сунак.

"Поредица атаки заплашват, както британски, така и други кораби. Това не може да продължи", написа той.

Цели на атаката са логистични центрове, системи за противовъздушна отбрана и оръжейни складове на хутите. Според „Ройтерс“ в операцията участват и подводници, а по данни на американските военни са поразени 60 обекта в 16 точки, използвани са над 100 снаряда с прецизно насочване.

По данни на местни медии освен в столицата Сана, удари са нанесени и срещу най-голямото пристанище в Червено море - Ходейда, град Дамар и в провинция Саада.

Йеменските хути, които са подкрепяни от Иран, започнаха атаки в Червено море заради конфликта между Израел и "Хамас". Според тях, нападенията са в знак на солидарност с палестинската терористична групировка. Заместник-министър на външните работи на хутите заяви, че Вашингтон и Лондон ще "платят висока цена" за тази агресия. Хутите ще продължат да нанасят удари по свързани с Израел кораби в Червено море, заяви техен говорител.

"Съединените щати и Великобритания носят пълна отговорност за криминалната агресия срещу народа на Йемен. Тя няма да остане ненаказана и без отговор. Йеменските въоръжени сили няма да се поколебаят да атакуват вражески цели, за да защитят Йемен, неговия суверенитет и независимост!", заяви Яхия Сари, говорител на армията на хутите.

В сутрешния блок на БНТ арабистът проф. Владимир Чуков, каза, че конфликтът в региона не бива да ескалира.

Междувременно пред Белия дом се проведе протест срещу атаките в Йемен. Лондон и Вашингтон трябва много внимателно да обмислят последиците от действията си, защото хутите не играят по същите правила като останалите, предупреждават анализатори. А според Ройтерс, операцията срещу хутите сериозно разрастване на войната между Израел и Хамас в региона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Швеция, Дания и Норвегия започнаха с победи на европейското първенство по хандбал
Швеция, Дания и Норвегия започнаха с победи на европейското първенство по хандбал
България няма да изпраща военни сили в Червено море (ОБЗОР)
България няма да изпраща военни сили в Червено море (ОБЗОР)