НОВИНИ

Ще се разрасне ли конфликта в Близкия изток след операцията в Червено море - анализ на Мохамед Халаф

bnt avatar logo
от БНТ
16:50, 12.01.2024
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Слушай новината

Ударите на САЩ и Великобритания срещу хутите са очаквани след вчерашната резолюция на Съвета за сигурност на ООН и предупрежденията на Вашингтон и Лондон в последните седмици. Това коментира в "Светът и ние" журналистът Мохамед Халаф.

Според него Иран, поне засега, няма да търси разрастване на конфликта с Израел след операцията в Червено море, а ще продължи да действа чрез атаки на проксита.

"Не мисля, че Иран ще тръгне към такъв сценарий. Той все още не е стегнал до това да притежава атомно оръжие. Когато има такова, ще тръгнат към по-голям сблъсък.

Часове преди атаката на САЩ иранското правителство е изтеглило военните и логистичните кораби, с които помага на хутите, тъй като са имали опасения, че могат да бъдат ударени. Не можем да предположим каква ще е реакцията на Иран и докога ще се въздържа от директни атаки към Израел или САЩ. Така или иначе има активизация и ще продължават да атакуват докато продължава войната в Газа.

Нито Иран, нито САЩ и съюзниците на САЩ искат разрастване на конфликта в региона. Единствената държава, която иска това, е Русия, защото ще ѝ помогне да продължи тази лицемерна политика по отношение на арабските държави и палестниците, че ги защитава. Ще намалеят и доставките на оръжие към Украйна. Но мисля, че иранците ще помислят много добре преди да тръгнат към този сценарий. По-скоро ще дават заповеди на проксита да атакуват къде по-твърдо, къде по-меко", каза Халаф.

Целия разговор вижте във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жестокост в Пловдив: Майка и пастрок малтретираха и обезобразиха петгодишно дете
Жестокост в Пловдив: Майка и пастрок малтретираха и обезобразиха петгодишно дете
Полицията в Бургас иззе 537 предмети, наподобяващи културно-исторически ценности
Полицията в Бургас иззе 537 предмети, наподобяващи културно-исторически ценности