НОВИНИ

Ос на съпротива: Хутите, Хамас и Хизбула срещу Израел и САЩ

Кои са хутите?

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:00, 12.01.2024
Чете се за: 05:05 мин.
Близък изток
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Хутите са политическо и военно шиитско движение, възникнало в Йемен през 1992-ра година като бунт срещу определяното от тях като корупционно управление на тогавашния президент Али Абдулах Салех. Носи името на своя основател Хюсеин ал Хути.

Хутите се определят като част от ръководената от Иран, така наречена "Ос на съпротива", насочена срещу Израел, Съединените щати и Запада като цяло. Оста включва палестинската групировка Хамас и проиранската Хизбула в Ливан.

Към настоящия момент хутите, които официално се наричат Ансар Алах /Партизани на Бога/, контролират значителна част от територията и населението на Йемен, включително столицата Сана, северните райони на страната и крайбрежието на Червено море. Движението събира данъци и печата пари.

По данни на ООН към 2010 година има около 120 хиляди последователи. Изградено е по модел на проиранската групировка Хизбула. Обединява хора от йеменското шиитското малцинство зайди и вижда в шиитски Иран естествен съюзник срещу общия им враг - сунитската Саудитска Арабия. По американски данни Иран подкрепя хутите с оръжие и разузнавателни данни, които са от ключово значение за операциите им срещу търговски кораби в Червено море.

"От една страна хутите печелят голямо доверие на улицата, силна подкрепа в Йемен, както и в Арабския свят защото се изправят срещу Израел и неговите поддръжници на Запад. От друга страна главният интерес на хутите е да задържат и консолидират позициите си в Йемен", коментира Малкълм Чалмърс - британски експерт по сигурност.

Иран отрича роля в нападенията на хутите в Червено море. Официално на прицел са взети кораби, свързани с Израел, заради войната в Газа. Мишена стана и корабът "Галакси лийдър", превозващ коли. След нападението на 19-ти ноември трафикът на кораби, превозващи коли през Червено море е намалял с 90 процента, а на контейнеровози - със 70 на сто, отчитат специалисти по морски транспорт. Според наблюдатели ударите на Съединените щати и Великобритания са част от превръщането на войната в Газа в регионален конфликт. Вече са засегнати Ирак и Сирия, налице са нападения срещу американски бази и размяна на обстрели през ливанско-израелската граница.

"Ескалацията вече се случва. Въпросът е докъде ще стигне. По отношение на Червено море и Йемен зависи много какъв ще бъде отговорът на хутите", заяви Малкълм Чалмърс - британски експерт по сигурност.

Десетки хиляди йеменци излязоха по улиците на страната, за да чуят посланията на местните лидери срещу снощните удари. Мнозина подхванаха твърдението на лидера на движението Мохамед Али Ал-Хути, че Съединените щати са дяволът.

"Хората днес упълномощават лидера на революцията и военното ръководство да отговорят по море и суша на няколко равнища", заяви Абдулрахман Ал- Ахнуми.

Международно признатото правителство на Йемен заяви, че с действията си в Червено море хутите носят отговорност за въвличането на страната във военна конфронтация. Става дума за Президентския ръководен съвет, на който президентът Абд Рабу Мансур Хади предаде пълномощията си през 2022-ра година. Кабинетът се намира в саудитската столица Рияд, където Хади избяга през 2015-та. От 2014-та хутите водят гражданска война с йеменското правителство, подкрепяно от арабска коалиция, начело със Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Съединените щати и Саудитска Арабия твърдят, че Иран е доставил балистичните ракети, изстреляни от хутите и свалени над Рияд през 2017. Саудитското кралство обвинява Техеран и за произхода на крилатите ракети и дронове, с които хутите атакуваха саудитски петролни инсталации през 2019-та година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ и Великобритания атакуваха над 70 цели, хутите обещаха отговор (ОБЗОР)
САЩ и Великобритания атакуваха над 70 цели, хутите обещаха отговор (ОБЗОР)
ПФК Ботев Пд с инициатива за приобщаване на цели семейства към "жълто-черната" идея (ВИДЕО)
ПФК Ботев Пд с инициатива за приобщаване на цели семейства към "жълто-черната" идея (ВИДЕО)