НОВИНИ

След промените в Конституцията: Кой ще участва в гласуването на атакуваните текстове?

Конституционният съд образува второ дело за промените в Конституцията

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:30, 12.01.2024
Чете се за: 06:10 мин.
Сигурност и правосъдие
Снимка: БТА
Слушай новината

Конституционният съд образува второ дело за конституционната реформа. Този път искането е на 48 депутати от "Възраждане" и "Има такъв народ". Първото дело беше образувано след като президентът оспорва промените в Конституцията, приети преди Нова година от конституционното мнозинство в парламента.

За докладчици и по двете дела са определени председателката на съда Павлина Панова, Соня Янкулова и Мариана Карагьозова-Финкова.

Най-вероятно, защото се атакува един и същ законопроект и двете искания практически се припокриват. Разликата е, че президентът атакува част от разпоредбите, а в искането на "Възраждане" и ИТН се атакуват абсолютно всички изменения на основния закон, които бяха приети през декември.

Може да се допусне, че след като Конституционният съд се произнесе по допустимостта на двете дела и определи заинтересованите страни ще ги обедини в едно общо дело.

Трябва да се отбележи, че докладчиците по делото са тези, които ще работят по него и ще предложат решение на колегите си, а те са подбрани много внимателно.

Две от съдийките - Павлина Панова и Соня Янкулова, са изпратени в Конституционния съд от общото събрание на съдиите във ВКС и ВАС, а третата - Мариана Карагьозова-Финкова, е от президентската квота, но е назначена от президента Росен Плевнелиев през 2015 година.

Трудно може да се прогнозира колко време е необходимо на съда, за да вземе решение. В момента в Конституционния съд има общо 10 дела. 8 са допуснати, а тези две предстои да бъдат разгледани най-напред по допустимост. Ако се приеме, че са допустими, ще трябва да се определят заинтересованите страни.

А по конституционно дело №2, това по искането на "Възраждане" и ИТН, потенциалните заинтересовани страни са много - парламентът, Висшият съдебен съвет, Инспекторатът към ВСС, ВКС и ВАС, главният прокурор, шефът на Националното следствие, президентът и Министерският съвет.

Освен становища от заинтересованите страни Конституционният съд със сигурност ще иска и експертни становища от академичната общност, конституционалисти, неправителствени организации. Едва след това докладчиците по делото ще започнат да пишат решението. Това ще отнеме не по-малко от 6 месеца, а може и дори година.

Промените в Конституцията вече са в Конституционния съд. Пред него от страна на президента и от страна на народните представители от "Възраждане" и ИТН са поставени два същностни въпроса.

"Единият е дали направените промени са в компетентността на ВНС и вече вторият въпрос, който при народните представители е изведен на преден план, а при президента той е последният аргумент, дали за всяко едно от трите проведени гласувания е било необходимо да се гонят 180 гласа и ако не са били постигнати то е да се отлага процедурата във времето", заяви Наталия Киселова, конституционалист.

По част от текстовете Конституционният съд ще трябва да се произнесе дали те нарушават принципите на правовата държава и националния суверенитет. Ако тези текстове бъдат отменени, то Народното събрание ще трябва да попълни празнотата.

"Но ако е било в сферата на компетентност на ВНС все едно този закон го е нямало и тогава вече можем да се позовем на едно по-старо решение на КС за възстановяване на предишния текст на конституционната разпоредба", допълни Наталия Киселова.

Днес парламентарната комисия по конституционни въпроси е допуснала до изслушване и трите кандидатури - на съдия Борислав Белазелков и на двете народни представителки - Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС и Цвета Рангелова от "Възраждане".

Белазелков и Атанасова са издигнати от управляващите и имат най-големи шансове да бъдат избрани. Десислава Атанасова е сред вносителите на атакуваните пред Конституционния съд разпоредби. Ако стане конституционен съдия по закон пред нея няма пречка да участва в разглеждането и решаването на конституционното дело.

"Но, според мен, е коректно на основата на морални съображения да не участва в гласуването както по допустимост, така и по основателност на двете искания", коментира Наталия Киселова.

"Що се отнася до двете кандидатури, които се номинират от управляващата коалиция, аз мисля, че и двете са уместни. Конкретно за това дело и за темповете, с които то се решава не виждам причина попълването на квотите да се отрази. Аз не очаквам Конституционният съд да се произнесе бързо. Това е сложно дело, даже вече са две исканията, така че на мен ми се струва, че поне една година ще мине, докато видим окончателното решение публикувано", каза още Борислав Цеков, конституционалист.

Ако делото не бъде решено до ноември, то по него ще трябва да се произнесат още четирима нови съдии - двама назначени от президента, един избран от парламента и един от общото събрание на съдиите във ВКС и ВАС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владимир Зографски преодоля квалификациите за старта от Световната купа във Висла
Владимир Зографски преодоля квалификациите за старта от Световната купа във Висла
Антоанета Стефанова се класира 7-а на европейското първенство по блиц шахмат в Монте Карло
Антоанета Стефанова се класира 7-а на европейското първенство по блиц шахмат в Монте Карло