НОВИНИ

Колко са верни резултатите от полевите проверки?

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:09, 12.01.2024
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Снимка: МВР
Слушай новината

През лятото Александрина Августинова за малко не губи работата си заради полеви тест. Докато паркира пред дома си, тя влиза в спор със служител от затвора и заради поведението му вика полиция. Мъжът настоява да направят проба за алкохол

,,След отрицателния тест господинът реши, че употребявам наркотици", разказва тя.

Александрина се съгласява на полеви тест. За нейна изненада той се оказва положителен за амфетамини. Полицаите свалят номерата на колата и взимат книжката й.

,,Три месеца и половина бях без книжка. Работих тогава в Созопол. Придвижването ми беше ограничено", спомня си тя.

След като обжалва в съда през септември книжката е върната. Оказва, че кръвната ѝ проба е отрицателна, а според лекаря първият резултат вероятно се е дължал на лекарствата, които пие заради мигрена.

,,Направих кръвен тест във ВМА , което е задължително. По моя преценка направих тест урина, който беше отрицателен и след това тест в частна клиника, който беше пратен в Германия и след десет дни беше върнат отрицателен", споделя Александрина Августинова.

,,Тези тестове цяла България знае, че дават грешки. Продължават да се правят, а хората съдят държавата, което е абсолютно безсмислено", категорично е момичето.

Две нови автоматизирани системи трябва да ускорят резултатите от кръвните проби. Едната вече е поставена в Националния институт по криминалистика, а другата е предвидена за ВМА.

,,В момента текат последните настройки. Следващата седмица ще бъдат направени тестовете. След което ще влезе за експлоатация за работа с реални кръвни проби", каза Анатоли Ангелов - директор на Националния институт по криминалистика.

,,В момента в Института незавършените проби са около 500, а забавянето е 12 месеца", уточни директорът на Националния институт по криминалистика.

Новите уреди правят автоматизирана подготовка на пробите, след което те се пускат в апаратите за анализ. По този начин се намалява ролята на човешкия фактор и резултатите трябва да са готови най-много до две седмици.

,,Имайки тези апарати значително ще съкратим срока за изготвяне на експертизите. Оттам ще повишим и засилим процеса по правораздаването. Според мен това е една огромна крачка към победата, която ние търсим в битката, която поведохме с пътния травматизъм", убеден е Калин Стоянов - министър на вътрешните работи

Според вътрешния министър по-строгите санкции срещу пияните и дрогирани шофьори вече дават резултат, тъй като е отчетен спад на нарушенията.

,,Не сме го намалили контрола. Контролът дори е по-засилен. Мярката работи, имаме значителен спад на тези производства",увери Калин Стоянов - министър на вътрешните работи

В момента текат процедури за закупуването на още 4 автоматизирани системи, една от които е предвидена за Медицинския институт към МВР. Разкрити са и още щатове за специалисти, които да работят с новата апаратура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Олга Храмова и Йоана Илиева в битката за медалите на сабя на Световната купа в Тунис
Олга Храмова и Йоана Илиева в битката за медалите на сабя на Световната купа в Тунис
САЩ и Великобритания атакуваха над 70 цели, хутите обещаха отговор (ОБЗОР)
САЩ и Великобритания атакуваха над 70 цели, хутите обещаха отговор (ОБЗОР)