НОВИНИ

САЩ с нов удар срещу хутите

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
07:59, 13.01.2024 (обновена)
Чете се за: 04:45 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Съединените щати нанесоха нов удар по военни цели на хутите в Йемен рано тази сутрин. Атакуван е радарен обект, а целта отново е да се ограничи възможността на йеменските бунтовници да атакуват плавателни съдове в Червено море, съобщават от Вашингтон.

Говорител на хутите заяви, че новата атака е срещу военна база в столицата Сана, а всички удари от вчера и от днес са неефективни.

Изстреляни са ракети "Томахоук" от американския кораб "Карни" и атаката е последващо действие срещу конкретна военна цел, съобщава още Вашингтон. В първия си коментар след въздушните удари американският президент Джо Байдън заяви, че хутите са "терористична група".

"Вече съм отправил посланието си към Иран и те знаят, че не трябва да предприемат нищо. Ще отговорим на хутите, ако продължат с безобразното си поведение. Иран не иска война с нас и не мисля, че има цивилни жертви при ударите", заяви Байдън.

Съветът за сигурност на ООН провее извънредно заседание, на което в сблъсък влязоха посланиците на Съединените щати и Русия. Според Москва ударите срещу хутите нямат нищо общо със самоотбрана, а Вашингтон атакува Иран, че подкрепя хутите.

"Ако ескалацията продължи, целият Близък изток ще е изправен пред катастрофа. Може да има безброй изгубени човешки животи. Отговорността за това трябва да носят Съединените щати и техните поддържтници, чиите геополитически интереси блокираха примирие в Ивицата Газа", каза Василий Небензя - постоянен представител на Русия в ООН.

"Трябва да сме наясно с ролята на Иран. Без иранска подкрепа, която е в нарушение на резолюция 2216, хутите трудно биха проследявали и атакували търговски кораби, минаващи през Червено море и Аденския залив. Всеки член на Съвета за сигурност, особено тези, които поддържат директен канал за комуникация с Иран, трябва да окажат натиска върху иранските лидери да накарат хутите да спрат нападенията", отговори Линда Томас - Грийнфийлд - постоянен представител на САЩ в ООН.

Вчера бяха атакувани почти 30 локации в Йемен. Ударите бяха извършени от Съединените щати и Великобритания и подкрепени от още 8 съюзнически държави. В отговор хутите обявиха, че ще продължат атаките в Червено море и, че всички американско-британски интереси вече са легитимни техни цели. Нападенията в Черевно море сероизно засегнаха световната търговия. 15% от трафика по море минава през региона. Според експерти по управление на риск за мореплаването заплахата за корабите остава непроменена след ударите на Съединените щати и Великобритания и все повече компании ще се отказват от маршрута през Суецкия канал и протока Баб ел Мандеб и ще предпочетат заобиколния маршрут през нос Добра надежда.

"В момента един от 5 плавателни съда минава през нос Добра надежда. Ако ситуацията няма промяна все повече кораби ще избират този маршрут. Заплахите и атаките на хутите са проблем за индустрията. Ако заплахата остане на същото ниво и има удари не само по въздух, но и по суша, няма съмнение, че повече компании ще предпочетат по-дългия маршрут", каза Джошуа Хътчинсън - управляващ директор на "Разузнаване и риск" за компанията "Амбри".

Активисти излязоха снощи по улиците на Сиатъл и Вашнгтон, за да протестират срещу ударите. "Ръцете долу от Йемен!" скандираха демонстрантите. Протест имаше и пред британското посолство в Техеран. Ирански демонстранти горяха флагове и скандираха пропалестински лозунги.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манчестър Сити с тежко гостуване на Нюкасъл във Висшата лига
Манчестър Сити с тежко гостуване на Нюкасъл във Висшата лига
Александър Везенков се завърна в игра, но Сакраменто загуби от Филаделфия
Александър Везенков се завърна в игра, но Сакраменто загуби от Филаделфия