НОВИНИ

Нови правила за търговските вериги в Унгария

От март унгарското правителство задължава големите търговци на храни на дребно да поставят предупреждения върху продукти, които се продават с намален обем и тегло

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
16:01, 13.01.2024
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

От март унгарското правителство ще задължи големите търговци на храни на дребно да поставят предупреждения върху продукти, които се продават с намален обем и тегло.

Мярката с продължителност два месеца е насочена срещу така наречената "шринкфлация"- намаляване на количеството в опаковката при запазване на обичайната цена.

Кабинетът на премиера Виктор Орбан се опитва да съживи икономиката и да защити покупателната способност с поглед към предстоящите местни и европейски избори.

Съгласно новите правила от март търговците на храни на дребно в Унгария с годишен оборот над един милиард форинта или близо три милиона долара ще са задължени да поставят предупреждения за цените на стоки с намалени количества спрямо периода между 1 януари 2020 и 1 юли 2023 година.

Производителите, вносителите и доставчиците на храни ще трябва да информират търговците за всяко свиване в обема и теглото на опаковката на даден продукт. В резултат на измамни практики потребителите получават по-малко за парите си, посочва унгарското министерство на икономиката.

"Видях, че количеството е значително по-малко. Вече не е пълно, колкото преди".

Неизпълнение на изискванията ще води до санкции от Комисията за защита на потребителите. Хората могат да проверяват цените и в специализиран сайт с национална база данни.

"До влизане в сила на новите регулации препоръчваме всеки да използва онлайн системата за мониторинг на цените. Системата показва точните цени на отделни продукти и точните количества в опаковката", заяви Балин Хорват, Kомисия за защита на конкуренцията.

През първото тримесечие на миналата година инфлацията в Унгария достигна 25 процента - най-високо равнище в Европейския съюз.

Покупателната способност в страната отбеляза спад. По последни данни продажбите на дребно през ноември са нараснали с 0,8 процента спрямо предходния месец, но все още са по-ниски с 8,7 на сто на годишна база за първите 11 месеца на 2023 година заради свитото потребление.

Амбицията на унгарското правителство е през тази година да постигне икономически растеж от 4 процента, да стимулира инвестициите, потреблението и трудовия пазар.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марко Одермат спечели и второто спускане пред родна публика във Венген, тежко падане за Омод Килде
Марко Одермат спечели и второто спускане пред родна публика във Венген, тежко падане за Омод Килде
Йоана Константинова е осминафиналистка на турнира от категория J300 в Траралгон
Йоана Константинова е осминафиналистка на турнира от категория J300 в Траралгон