НОВИНИ

Дарение с произведения на Кристо в Националната галерия "Квадрат 500"

Изложбата ще остане до 7 април

Айше Сали
от Айше Сали
17:31, 13.01.2024
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Най-новото дарение с произведения на Христо Явашев - Кристо вече може да се види в "Квадрат 500". С него дарителят Владимир Чимов прави паралел между творбите от студентските години на художника и съвременните му произведения - известни по цял свят.

Цветовете на "Обградените острови" и чадърите, които променят представите ни за пространството са същите като в студентските проекти на Христо Явашев от далечната 1955 г.

Поне такова е виждането на колекционера и дарител Владимир Чимов, който е предоставил на Националната галерия още 14 произведения, под които стои подписът на художника.

"Той се е отличавал значително от всички останали свои състуденти с качествата, които е показвал, начина по който е рисувал, експериментите, които е правил. Произведенията, които сме показали, са постери от чадърите в Япония и Калифорния и "Опакованите острови" от Маями, които са в цветовата гама жълто, розово и синьо. Същите цветове наблюдаваме и в произведението "На пазара", което е академична задача, поставена на художника, докато той е учил в академията", заяви Мартина Йорданова, уредник в Националната галерия.

За творбите ще се грижи уредникът Мартина Йорданова, която е работила и като доброволец с Кристо при създаване на "Плаващите кейове" в Италия.

"Кристо е едно огромно наследство за цялото човечество, така че жестът на господин Чимов е изключителен, защото така посетителите на Националната галерия имат възможност да се насладят на произведенията на Кристо вместо то да остане в дома на един човек", допълни Мартина Йорданова.

Колекцията ще бъде показвана поне веднъж на 4 години, а сегашната изложба ще остане до 7 април.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шампионът Берое отбеляза 141 точки срещу Академик Пловдив в двубой от женския баскетболен елит на България
Шампионът Берое отбеляза 141 точки срещу Академик Пловдив в двубой от женския баскетболен елит на България
Джасинда Ардърн се омъжи
Джасинда Ардърн се омъжи