НОВИНИ

Случаят Стара Загора: Задушаване при арест - кои са основните грешки, които се допускат на терен

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:28, 13.01.2024 (обновена)
Чете се за: 07:12 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Смъртта на шампиона по борба Пламен Пенев след полицейското преследване в Стара Загора отново повдигна въпроса - има ли пропуски в обучението на полицаите.

Съдебните лекари установиха, че 58-годишният мъж е починал от задушаване под тежестта на петима полицаи.

Случаят е аналогичен с този от 2005 година, когато при полицейска акция загина Ангел Димитров - Чората също заради позиционна асфикция.

Как може да се стигне до подобна ситуация при арест и какви са основните грешки, които могат да бъдат допуснати?

Задушаване по време на арест не е изолиран случай в полицейската работа на терен, разказва инструкторът Милен Иванов, който е преминал през системата на МВР и военните, а днес е ръководител на катедра сигурност в Русенския университет.

Инструкторът показва основните техники за задържане. Именно тази, която най-вероятно е приложена на шампиона по борба Пламен Пенев - "легнал по корем", тествам върху себе си.

"Взимам ти едната ръка. Слагам ти белезниците. Движа с белезниците ръката. Прехвърлям се от другата страна. Връщаме, закопчаваме. След което връщаме лицето в странично положение. Ако лицето бъде натиснато продължително време тук настъпва задушаване, защото се нарушава движението на диафрагмата", обясни Милен Иванов, експерт по оръжие и специални тактики.

Мъжете използват диафрагмено дишане и подобен натиск не позволява разгръщането на белия дроб. Колкото по-едър е задържаният, толкова по-трудно се диша. Колко време би издържал човек зависи от различни фактори.

"Ако той е оказал активна съпротива и има недостиг на кислород в кръвта времето може да е по-кратко, ако не е оказал съпротива времето може да е по-дълго", допълни Милен Иванов.

Затова е важно максимално бързо задържаният да бъде поставен в стабилна странична позиция.

"Усещането беше изключително неприятно. Още в първите секунди човек започва да усеща, че се задушава. Освен това позата, в която ръцете ти са заключени зад гърба, също е доста болезнена и неприятна", коментира журналистът на БНТ Тихомир Игнатов.

"Поставянето на белезници е сериозен тактически проблем. Ако лицето не желае е много трудно сам човек да ги постави", отбеляза Милен Иванов, експерт по оръжие и специални тактики.

За да не се стига до насилие, са нужни минимум пет човека, за да се сложат белезници на човек, който се съпротивлява - така както се вижда на кадрите с ареста на шампиона по борба Пламен Пенев. Един на всеки крайник и един, който държи ръката. Най-рискови са ситуациите с хора, които имат психични проблеми.

"Те са изключително силни и при задържане оказват ожесточена съпротива", добави Милен Иванов.

Според експерта по специални тактики при случая в Стара Загора фаталният край се дължи на недобра подготовка и недоброто ръководство на силите и средствата. Инструкторът смята, че теоретичната подготовка при обучението на полицаите е напълно достатъчна, но има недостиг на практически задачи. Именно чрез тях се отработват различни ситуации, а това помага за овладяване на адреналина на улицата.

"Едно е да поставиш белезници на лице, което е с 50 килограма по-тежко от теб, реално да прецени съпротивата, да прецени различен вид тактики, друго е когато е наблюдавал колегите си и си казва ами това е лесно. В етапа на подготовката много малко полицаи разбират и изучават тези особености на човешкото дишане", коментира Милен Иванов.

"Едно обучение от шест месеца не може да даде тази подготовка. Някога имаше милиционерско училище и хората се обучаваха три или четири години", заяви проф. Любомир Тимчев, бивш ректор на Академията на МВР и член на СИМПИ.

Според него от един случай не може да се правят категорични изводи за действията на полицията и обучението. Тимчев посочи и част от проблемите.

"Специално тези полицейски правомощия - опазване на обществения ред, миграционния контрол, всички тези предмети са без хабилитирани преподаватели. Тук не говорим за акредитацията на училището. Говорим за качеството на обучението, което е нарушено. Системността в МВР много отдавна изчезна. Тук се работи на парче, което е огромна грешка", допълни проф. Любомир Тимчев.

Според бившия ректор основните проблеми, по които трябва да се работи, са свързани с полицейските правомощия.

"От гледна точка на статут и неприкосновеност, от гледна точка на правомощия, от гледна точка на заплащане, които са пречка да се поставят сериозни изисквания към служителите, защото при тези условия - толкова работа. Правомощията са написани така че помагат на тези, които се опитват да се измъкнат. В полицейското управление в "Младост" има три патрулки. В "Младост" живеят 256 000 човека. Три патрулки има в Панагюрище, където живеят 30 000 в общината", каза още проф. Любомир Тимчев.

Именно затова бившият ректор вижда част от решението на проблемите в увеличаване на полицейското присъствие по улиците, както и по-строги санкции при неизпълнение на полицейско разпореждане, което би ограничило подобни инциденти с фатален край като този в Стара Загора. След случая МВР направи задължително използването на боди камери на терен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Божидар Саръбоюков започна сезона с убедителна победа в скока на дължина, Пламена Миткова с личен рекорд в спринта
Божидар Саръбоюков започна сезона с убедителна победа в скока на дължина, Пламена Миткова с личен рекорд в спринта
Иван Русев и Илиян Стойнов ще играят на финала на двойки мъже на турнир по бадминтон
Иван Русев и Илиян Стойнов ще играят на финала на двойки мъже на турнир по бадминтон