НОВИНИ

Какви са параметрите на Бюджет 2023? Асен Василев представи план-сметката

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
09:13, 28.06.2023 (обновена)
5251
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Слушай новината

Финансовият министър официално представи своя вариант на държавен бюджет за 2023 година. Той изцяло стъпва върху предложения през пролетта от служебното правителство проект, но е променено съотношението между приходите и разходите, така че недостигът в бюджета да е до 3%, а не първоначално заложеният дефицит от над 6 на сто.

Снощи план-сметката беше публикувана на сайта на ведомството.

Какво предвижда Бюджет 2023?

- Предложеният проект на бюджет е с дефицит 3%, дефицитът на касова основа е 2.5%. Разликата е заради предстоящото второ плащане по ПВУ. Запазена е макрорамката на служебния кабинет, за да може бързо да влезе в НС и да имаме бюджет до юли, каза Василев.

- Макрорамката предвижда растеж на БВП от 1.8%, за 2024-2025 г. растежът се увеличава малко над 3%. Средногодишната инфлация е разчетена на 8.9% и се очаква през следващите две години да спадне между 3 - 4%.

- Запазена е текущата рамка на данъчните ставки, само ставката на газ се вдига на 20%.

- Напълно е осигурено увеличението на пенсиите от 12% според "швейцарското правило", което влиза в сила от 1 юли.

- Осигурени са средствата за учителските заплати, запазени са средствата по всички други социални програми, като част от тях са увеличени, с оглед инфлацията и ръста на минималната работна заплата.

- В здравеопазването са разчетени достатъчно средства за болнична помощ, така че да се достигнат минималните работни заплати от 1500 лв. за медицинска сестра и 2000 лв за лекар. Заделени са повече средства за превенция ида няма ограничения в направленията.

- В отбраната е заложен малко повече - 1.88% тази година и 2% за следващите две години.

- По отношения на средствата от ЕС е разчетено получаването на средства само от второто плащане. За трето и четвърто имаме изоставане и средства не са разчетени.

- По отношение на дълговата политика - в края на 2023г. е предвидено дълга да бъде 22% - няма съществени изменения.

- Има дадени допълнителни средства за образование, наука, спорт, младежки спортни програми за деца и фондове за култура и изкуства.

- С новия бюджет се запазва размера на минималната работна заплата от 780 лева. Увеличават се обаче майчинските за втората година със 70 лева от 1 януари.

Гледайте тук или във фейсбук страницата ни:


"Не е нормално държавата да приема бюджет в средата на годината, това прави от една страна приемането на бюджета по-лесно, защото сме видели какво се е случило през първите шест месеца, но от друга страна създава непредвидимост за фирмите и за гражданите. Новият проект на държавен бюджет е написан изцяло на базата на представения от служебното правителство вариант. Намалени са обаче разходите и са заложени по-високи приходи.

Що се отнася до данъчните приходи, да - те са напрегнати, но изпълними. И миналата година приехме бюджет с допълнителни данъчни приходи над разчетите, които бяха предвидени, но макар и трудно те бяха изпълнени в края на годината", каза Асен Василев.

По думите на финансовия министър капиталовите разходи макар и рекордни, не могат да се осъществяват от ведомствата. Поне това показва бюджета за 2022 година.

"Това в краткосрочен план може да зарадва един министър на финансите, тъй като ще има по малко разходи, но в дългосрочен план е изключително пагубно за държавата, защото необходими инвестиции не се извършват", каза той.

В новият бюджет са заложени допълнително и 111 млн. лева заради увеличената линия на бедност до 504 лева.

Новият бюджет трябва да бъде приет до 31 юли, за да влезе в сила от 1 август. Срещу него официално се обявиха от БСП, които заявиха, че няма да го подкрепят в парламента, а ще предложат алтернативен.

Вижте повече във видеото от Цветелина Катанска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Азербайджан и Турция ще приемат европейските квалификации по борба за Париж 2024
Азербайджан и Турция ще приемат европейските квалификации по борба за Париж 2024
Заседание на Народното събрание
Заседание на Народното събрание