НОВИНИ

Министерството на отбраната прекрати процедурата за придобиване на бойни бронирани машини

октомври министерство отбраната отваря офертите бойни машини
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:54, 16.03.2021
Чете се за: 01:27 мин.
У нас
Слушай новината

Министерството на отбраната изпрати писма до фирмите "Патриа" и "Дженерал Дайнамикс", че прекратява процедурата за придобиване на бойни бронирани машини за Сухопътните войски.

Ценовите предложения на двете фирми, допуснати до втория ѝ етап, значително превишават рамката, утвърдена от Народното събрание, съобщиха от министерството.

До прекратяване на процедурата се стигна след като министърът на отбраната Красимир Каракачанов възложи на специална политико-военна работна група да проведе информативни срещи с представители на фирмите относно възможностите за намаляване на цените.

От разговорите стана ясно, че това е невъзможно без съществена промяна на изискванията на тактико-техническите задания по проекта, които биха позволили на фирмите да предложат алтернативни технически решения при запазване на изискваните бойни способности на машините.

В същото време евентуална промяна в изискванията пък би довела до дискриминиране на отстранените вече участници в процедурата.

Междувременно министърът на отбраната възложи на ръководството на държавното дружество "ТЕРЕМ-ХОЛДИНГ" ЕАД да проучи възможностите за организиране на съвместно производство на бойни машини на територията на България с максимално участие на българската отбранителна индустрия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От ЕМА потвърдиха: Ползите от "Астра Зенека" надхвърлят рисковете от странични ефекти
От ЕМА потвърдиха: Ползите от "Астра Зенека" надхвърлят рисковете от странични ефекти
Принц Филип е изписан от болницата
Принц Филип е изписан от болницата