НОВИНИ

Министрите на отбраната от ЕС заседават в Брюксел

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
11:17, 23.05.2023 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Слушай новината

Министрите на отбраната от ЕС заседават днес в Брюксел. Във фокуса на разговорите е предоставянето на допълнителна помощ за Украйна.

Обсъжданата военната помощ за Украйна включва няколко важни аспекта.

ЕС обеща на Украйна да достави 1 милион боеприпаси в рамките на 12 месеца. Планът е тези боеприпаси да дойдат от собствените запаси на европейските държани и чрез общи обществени поръчки в рамките на Европейската агенция за отбрана. Поръчки, в които България отказва да участва засега.

Другият важен момент е увеличаването на военното производство в ЕС. Преди срещата днес върховният представител по въпросите на сигурността Жозеп Борел каза, че днес се очакват добри новини за военните доставки за Украйна. Според него до сега страните от ЕС са осигурил военна помощ за 10 милиарда евро.

"В Полша, например. В Полша се обучават украински пилоти. Аз съм щастлив, че обучението на украински пилоти за работа с Ф-16 вече започна в няколко държави. Ще отнеме време, но рано или късно изтребителите ще бъдат доставени. Винаги е едно и също - обсъждаме, в началото никой не е склонен, но после се взема решение - за танковете Леопард, за изтребителите. Накрая се взема решението за предоставяне на военна помощ, която е напълно необходима", каза Жозеп Борел - върховен представител на ЕС по въпросите на сигурността и външните работи.

Другата важна тема е доставката на американските бойните самолети Ф-16, за които Украйна толкова много настоява. Преди срещата днес някои от военните министри изразиха задоволство от факта, че Вашингтон е дал съгласието си страните, които разполагат с такива самолети да започнат обучение на украински пилоти, което е и първата кратка към ефективна доставка. Вече се говори за коалиция от бойните самолети, готови да обучават, а на по-късен етап и евентуално да доставят такива самолети - това са Нидерландия, Белгия, Дания и извън страните от ЕС - Великобритания.

Все още няма решение за 11-тия пакет от санкции. Това беше темата на вчерашната среща на външните министри от ЕС. Унгария отново блокира пакета, а и военната помощ за Украйна. Предмет на спора между Унгария и останалите, но най-вече Германия е била ролята на една от унгарските банки във войната на Русия в Украйна. Тази банка е включена от Киев в списъка на спонсорите на войната. Според Германия въпросната банка, която е давала е давала кредити на руски войници и действа в окупираните от Русия Луганс и Донецк.

Вижте повече във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манчестър Юнайтед започна преговори с ПСЖ за привличането на Неймар
Манчестър Юнайтед започна преговори с ПСЖ за привличането на Неймар
Везенков при завръщането в Атина: Много съм горд с отбора, трябва да изпълним последната си цел
Везенков при завръщането в Атина: Много съм горд с отбора, трябва да изпълним последната си цел