НОВИНИ

Мистерия: Откъде идва задушливата миризма в Карнобат

Има обгазени работници

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Давид Сукнаров
23:13, 09.04.2024
Чете се за: 04:57 мин.
У нас
Слушай новината

Отново сигнали за изтичане на опасен газ в Северната промишлена зона на Карнобат. На няколко души е оказана и медицинска помощ.

Токсичните миризми са усетени от работници на същия кабелен завод, който миналата седмица беше евакуиран, след като се оказа, че има превишаване на циановодород и сероводород във въздуха в района.

Въпреки многобройните проверки и днес, и през уикенда източникът на замърсяване не е установен. Свикан е кризисен щаб от областния управител на Бургас и всички компетентни институции трети ден търсят откъде идват опасните газове.

Властите уверяват, че няма опасност за населението. Проверени са няколко версии, но до момента нито една не потвърждава източника на замърсяване.

След получен сигнал и при трите пъти, идвайки на място, властите отчитат, че или няма, или в минимални количества има превишение на нормите.

Още снощи служителите в кабелния завод сигнализират, че отново нещо не е наред.

"Към 21:00 ч. усетихме много силна миризма като на сяра, като на газ, нещо такова. И на няколко жени им стана лошо, взеха да повръщат. Притеснява ни, все пак работим там, дишаме го това нещо, четем в интернет, че е силно отровно", заяви Станислав Колев, техник в кабелния завод.

Тази сутрин при идването на служителите от новата смяна ситуацията се повтаря.

"Някои от колежките почувстваха неразположение – гадене, парене в очите и в 7:00 ч. координатор производство се разпореди всички работници да напуснат работното си място и да излезем навън", разказа Величка Тенева, монтажник в кабелния завод.

"Шест човека са се обърнали към Спешния център на тел. 112 и са отведени във филиала в Карнобат. Овладяно е тяхното състояние, не са за болнично лечение и са добре", коментира д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас.

Още снощи при замерване с непрофесионален уред не е установено замърсяване на въздуха. Според оплакалите се служители миризмата идвала от канализацията.

"Към момента не може категорично да се установи източникът на замърсяване. Взети са проби, които изчакваме да излязат от всички потенциални места, проследява се пътят на канализацията, която е сложна, индустриална канализация, за която няма карта, вчера цял ден ВиК са правили проучвания откъде минава, кой канал с кой се свързва и в момента продължават проучванията", заяви Пламен Янев, областен управител на Бургас.

Още в петък са се появили съмнения, че замърсяването може да идва от съседен обект.

"Една от фирмите на площадката на бившето предприятие за трактори. Има издадено предписание, изпълнява се с помощта на полицията, денонощен режим на охрана, не е установено нарушаване на режима", поясни Павел Маринов, директор на РИОСВ-Бургас.

Проверена е и информация за цистерна с циановодород в съседен двор.

"Няма такава цистерна, гарантирам, няма такава цистерна, сутринта получих уверение и от полицията, и от РЗИ. Съседният двор от три дни на вход и на изход има поставени коли и охрана, не работи този цех", заяви Георги Димитров, кмет на Община Карнобат.

След поредна проверка днес и нови замервания няма превишени показатели. Остава мистерия защо служители от кабелния завод се оплакват от задушлива миризма.

"Местата им не са един до друг, отдалечени са. Хората, които работят до тях, нямат такива симптоми, казусът е сложен", допълни Пламен Янев, областен управител на Бургас.

"Сега поискахме да бъдат направени и кръвни проби, макар че те вече се оказа, че са по домовете си. Към настоящия момент ние нямаме адекватен отговор на въпроса какъв е източникът", каза още Георги Димитров, кмет на Община Карнобат.

Пробите от реката, където се влива индустриалната канализация, са чисти. Разследването продължава.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Попов: Трябва да си направим изводите след тази загуба
Александър Попов: Трябва да си направим изводите след тази загуба
Франческо Кадеду: Можем да обърнем серията и да се класираме за финал
Франческо Кадеду: Можем да обърнем серията и да се класираме за финал