НОВИНИ

Правен прецедент: Присъда за климатично бездействие

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
20:58, 09.04.2024
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Слушай новината

Планетата преживява все по-топли години и екстремни климатични явления, докато човечеството така и не успява да намали количеството парникови газове от индустриалната си дейност. Шанс за излизане от този порочен кръг обаче, има. Европейският съд за правата на човека за първи път осъди държава за бездействието й по отношение на изменението на климата.

Историческа присъда. Европейският съд за правата на човека за първи път се произнесе по дело за отговорността на държава във връзка с климатичните промени. Швейцария ще трябва да предприеме мерки по иска на асоциация "Възрастните хора за климата" във връзка с неуспехите на държавните власти да смекчат ефектите от изменението на климата, които имат отрицателни последици върху условията на живот и здравето на хората.

"Европейският съд по правата на човека установи, че опазването на климата е човешко право. С това решение съдът изяснява, че Швейцария е длъжна да защитава възрастните граждани от отрицателните ефекти на глобалното затопляне върху живота и здравето им. И съдът пояснява, че Швейцария е нарушила това задължение, като е определила неправилно своите цели за климата. По-специално, Швейцария трябва да определи бюджет за въглеродния диоксид", каза Корделия Бар, адвокат на ищците.

Колективният иск беше заведен от 2500 швейцарки на средна възраст 73 години. Продължителната им съдебна борба днес беше възнаградена.

"Решението на съда в наша полза е огромен успех. За мен е особено важно да знам, че всички дела вече имат шанс да спечелят, ако бъдат отнесени към съда. И сега всеки трябва да работи за подобряване на климата", каза Розмари Видлер-Вьолти, асоциация "Възрастни за климата".

Други два емблематични иска за климатично бездействие бяха отхвърлени от съда в Страсбург. Единият беше срещу Франция, заведен през 2019 г. от тогавашния кмет на Гранд-Синт - град край Северно море, заплашен да бъде погълнат от вълните. Другият иск беше на шестима млади португалци, заведен срещу 32 европейски страни след унищожителните пожари в страната им през 2017 г.Решението срещу Швейцария, обаче, е успех и за тях. А и за хората по цял свят, заяви климатичната активистка Грета Тумберг.

"Това е само началото на съдебните спорове за климата. По целия свят все повече хора дават своите правителства на съд, като ги държат отговорни за действията им", каза Грета Тунберг.

На 900 километра от Страсбург, в Сен Мало, Атлантическият океан напомни за натиска на климатичните промени, които очакват адекватни решения.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българите са раздвоени в мнението си за новия служебен кабинет
Българите са раздвоени в мнението си за новия служебен кабинет
Във фискалния резерв има 6, вместо обявените от Асен Василев 9 милиарда
Във фискалния резерв има 6, вместо обявените от Асен Василев 9 милиарда