НОВИНИ

69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат за лечението си

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:55, 09.04.2024
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат за лечението си. Средната сума на човек е била около 1500 лева, което е затруднило достъпа на хората до медицински услуги. Данните са от проекта „Достъп до онкологична грижа" на „Индекс на болниците".

Най-голяма част от всички 417 души, участвали в допитването на "Индекс на болниците", са доплащали за операция – 56 на сто, като средната сума е била 1732 лв., а най-честата причина е била изборът на екип.

"69,3% от участниците в изследването заявяват, че в някои от етапите, преминавайки от изследвания, биопсия, операция, лъчетерапия, лекарствена терапия, им се е наложило да доплатят", обясни Юлиана Гальова, "Индекс на болниците".

"Пациентът и неговите близки трябва да заплатят или да загинат", категоричен е доц. д-р Димитър Калев, Съвместна онкологична национална мрежа.

По данни на здравноосигурителния фонд, посочени в проучването, за лечението на пациенти с онкологични заболявания през миналата година са дадени над 1,471 млрд. лв.

"За последните няколко години в България има на практика удвояване на разходите от касата за тази обществено значима диагностика и лечение. В същото време, България парадоксално е може би единствената страна, в която наблюдаваме нарастваща смъртност от онкологични заболявания", обясни Първан Симеонов, изп. директор на „Галъп интернешънъл болкан“.

"Няма никакъв, абсолютно никакъв контрол, поради което творчеството се шири. Парите в здравеопазване никога няма да са достатъчни. Това е система, която може да консумира страшно много пари. Въпросът е с непрекъснатото увеличаване на средствата за здравеопазване ние получаваме ли по-адекватна медицинска помощ, ние ставаме ли по-здрави, здравните показатели подобряват ли се. Виждаме, че това не се случва", коментира д-р Мими Виткова, АЛДДЗЗ.

Според проучването, онкоболните у нас са с по-ниска петгодишна преживяемост в сравнение със средната за Европейския съюз.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ван Перси е фаворит за треньорския пост в Хееренвеен
Ван Перси е фаворит за треньорския пост в Хееренвеен
България завърши с победа мачовете срещу Дания на „Били Джийн Кинг къп"
България завърши с победа мачовете срещу Дания на „Били Джийн Кинг къп"