НОВИНИ

Взаимни обвинения между политиците заради скандалите в митниците и МВР

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:27, 09.04.2024
Чете се за: 07:20 мин.
У нас
Слушай новината

Зад скандалите в МВР президентът видя опит един криминален случай да се трансформира в политически. Лидерът на ГЕРБ предупреди, че ако всички снимки и твърдения се окажат истина, би работил с ПП-ДБ, но без техните знакови партийни лица. Според Кирил Петков прокуратурата се използва като бухалка и много бързо се връщаме към мутренските времена. А Делян Пеевски им отговори, че целият елит на ПП-ДБ е на снимките с контрабандистите.

След седмица с арести в Агенция "Митници", скандалът с главния секретар на МВР и снимки на политици със сочени за контрабандисти, дори на домашен любимец с пачки евро - за сега с непотвърдена автентичност, президентът коментира:

"За мен това е опит един чисто криминален случай да се трансформира в политически с предизборна цел. Едни толкова мащабни връзки между главен секретар на МВР и така мастити контрабандисти - това е подигравка за държавността. Аз даже мисля, че изпадаме в умиление, като слушаш господин Денков как, ама той не знаел, че това били някакви лоши хора. Ами какъв главен секретар на МВР си, ако не знаеш с кого ходиш по луксозни курорти, с кого влизаш гол в сауната, от кого получаваш скъпи подаръци", каза Румен Радев - президент на Република България.

Президентът поздрави шефа на ДАНС Пламен Тончев и служителите на агенцията.

"За смелостта и професионализма да бръкнат в най-високите управленски нива, за да защитят държавността. Вие представяте ли си, ако миналата година се бях поддал на истерията да освободя Пламен Тончев? Сега нямаше да разберем нищо за тези безобразия", обясни Радев.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се надява разследващите да открият истината за контрабандните канали.

"Аз Живко Коцев съм го назначавал аз за директор на ОДП-то в Търново още 2013 г. И затова сме го и подкрепяли и съм изненадан от това, което чувам в последните дни. Много е важно да се види тези снимки и тези неща, които излизат, тези хора, които са давали сигнали срещу мен, че ям хора - това са тези хора, които са правили компромати в кабинетите на министрите", заяви Бойко Борисов - председател на ГЕРБ.

Борисов предупреди.

"Ако това се окаже истина ние бихме работили с ПП-ДБ, но без техните партийни знакови лица вече", подчерта лидерът на ГЕРБ.

След като в последния си ден като премиер Денков сезира Даниела Талева, която има правомощията да разследва главния прокурор за натиска върху главния секретар на МВР Живко Коцев. Днес Кирил Петков каза, че е притеснен.

"Някакъв часовник се развява, за да се покрие нещо много по-страшно - прокуратурата отново се използва като бухалка. Вече имаме фактически сигнали, писмени сигнали реално, че главният прокурор лично е заплашвал главния секретар. Това не звучи като европейска държава и за съжаление той не е бил сам. Това, което разбрахме е, че е имало още четири човека и включително министърът Калин Стоянов. Аз съм притеснен от факта, че нещо много бързо почваме да се връщаме към мутренските времена", обясни Кирил Петков, съпредседател на ПП.

Делян Пеевски отговори на Петков с въпрос.

"Вие какви времена виждате, че е имало там към момента. Такова нещо не се е случвало никога в държавата. Планини от кеш, партия на пудела - вие се сещате коя е тази партия, това красиво същество носи пачки към господарите си, които ги видяхме на снимките кои са. Да видяхте някой от ДПС и от ГЕРБ? Целият елит в кавички на ПП-ДБ е на тези снимки в дружески да не кажа особени така състояния с едни контрабандисти", посочи Делян Пеевски - председател на ПГ на ДПС.

Атанас Атанасов видя друг умисъл.

"Цялата тази работа прилича на черен PR, предизборен, който цели да ни компрометира нас, като политическа сила. Къде са доказателствата за извършена престъпна дейност? Сигурно ще дойде време да видим едни други снимки. Информацията, с която разполагаме е, че Калин Стоянов се познава с тези хора от 2016 г. Ще му дойде времето и на това", подчерта Атанас Атанасов - депутат от ПГ на ПП-ДБ.

"Искрено се надявам прокуратурата да не прикрие нещата и службите за това нещо, и да излезе това нещо наяве. Българските граждани трябва да видят кой политически елит открадна техните пари. Видяхме къде са: по скъпи почивки в чужбина, по планини от кеш, с които се е финансирало се вижда какво вече", заяви Делян Пеевски - председател на ПГ на ДПС.

Опозицията очаква разследване и всеки да понесе своята отговорност.

"Срамна е ситуацията, в която шефът на митниците, назначен лично от Асен Василев, е под постоянен арест, очаква се това да се случи с главния секретар", каза Цончо Ганев - депутат от ПГ на "Възраждане".

"Цялото положение в момента излъчва несигурност, нестабилност. Такава система, която отвътре се тресе от такива конфликти, не може да гарантира сигурност на хората", обобщи Корнелия Нинова - председател на БСП.

"Снимките, които наблюдавам в публичното пространство, показват корупционна верига между политици, висши чиновници и обикновени контрабандисти. По пачките ще ги познаете и двете формации", заяви Станислав Балабанов - депутат от ПГ на ИТН.

Нажежени страсти, като за предизборна кампания, точно два месеца преди вота.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Областната управа: Решението на ВАС за Паметника на Съветската армия кореспондира с нашите мотиви
Областната управа: Решението на ВАС за Паметника на Съветската армия кореспондира с нашите мотиви
МС предлага на президента да освободи Живко Коцев от длъжност
МС предлага на президента да освободи Живко Коцев от длъжност