НОВИНИ

Как политическите партии оценяват кабинета "Главчев"?

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:21, 09.04.2024
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в кабинета "Главчев" доминира правителството "Денков - Габриел".

Последният разговор на Борисов с Димитър Главчев е бил при оставката на Главчев като председател на парламента, заяви Борисов.

"От това, което виждам, доминира старият кабинет: Денков - Габриел. И с особено с такива знакови министри като Гвоздейков, Вътев, зам.-министрите, които са всички назначени по това време от партията на промяната - в екологията, в образованието остават същите. Има всъщност 3 - 4 нови имена. Лидерите на ПП-ДБ се опитват да вменяват вина, че някой друг е виновен. Нито веднъж никой от ДПС не е участвал в разговорите", коментира Борисов.

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков изрази притеснение.

"Сега ще видим процедурата за служебния кабинет, но аз съм притеснен не от тази процедура, аз съм притеснен от факта, че нещо много бързо почваме да се връщаме към мутренските времена. Пеевски и Борисов си наредиха кабинет с една единствена цел за г-н Калин Стоянов най-вероятно да покрива злоупотреби и купен вот на следващите избори. Той ще бъде използван като инструмент от Пеевски и Борисов, това е нашето предположение за купен вот, за манипулиран вот", заяви той.

Според съпредседателя на ДПС Делян Пеевски в служебния кабинет има много хора от "Продължаваме Промяната", а за другите е "рано да съдим".

"От ПП има много хора, за другите е рано да съдим, нека да им дадем време да докажат. Вие какви времена виждате, че е имало там към момента? Такова нещо не се е случвало никога в държавата - планини от кеш, партия на пудела - вие се сещате коя е тази партия? Това красиво същество носи пачки към господарите си, които ги видяхме на снимките кои са. Да видяхте някой от ДПС, ГЕРБ? Целият елит в кавички на ПП-ДБ е на тези снимки в дружески състояния с едни контрабандисти", заяви Пеевски.

От "Възраждане" нямат доверие на новия служебен кабинет.

"Имаме изключително балансирано правителство и то е балансирано между ГЕРБ, ПП и ДБ. Защото от предишното правителство има четири ярки лица. Това правителство изпълнява това, което изпълняваше редовното правителство. Нямаме доверие и на вътрешния министър", коментира Цончо Ганев от ПГ на "Възраждане".

Събитията в МВР не дават гаранции за честни избори, смята лидерът на БСП.

"Имаме политически служебен кабинет. За нас това е кабинет на ГЕРБ, начело с министър- председател господин Главчев, е ясно, че не можем да говорим за независим служебен кабинет. Категорично се разграничаваме от всички тези действия", заяви Корнелия Нинова.

От ИТН изразиха надежда новото правителство да организира честни избори.

"Това не трябваше да се случва. Питайте Христо Иванов и ДБ - те избраха този служебен кабинет, те промениха Конституцията, те дадоха възможност определен брой хора да стават служебни премиери, всъщност те избраха това правителство", каза Тошко Йорданов от ПГ на ИТН.

"Оценки не мога да давам за този служебен кабинет . Предстои да разберем. Надявам се поне по възможност да идем на по-честни избори. По пачките ще ги познаете и двете формации - едните искаха да променят и да спират модела на управление, но ясно си приличат с тези, които ще управляват следващите два месеца", заяви Станислав Балабанов от ПГ на ИТН.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ново изтичане на газ в Карнобат, има обгазени
Ново изтичане на газ в Карнобат, има обгазени
Спортни новини 09.04.2024 г., 12:20 ч.
Спортни новини 09.04.2024 г., 12:20 ч.