НОВИНИ

Младежи съдят европейски държави за бездействие в борбата с климатичните промени

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:36, 09.04.2024
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Три безпрецедентни дела решават европейската политика за борба с климатичните промени. Европейският съд по правата на човека трябва да се произнесе дали действията на европейските правителствата в борбата с климатичните промени причиняват физически и психически вреди на населението в Европа. Делата се гледат от най-висшия състав на Съда.

Нарекоха делата им "Давид срещу Голиат". Представители на португалското поколение "Z", хиляди швейцарски възрастни дами и бивш френски кмет настояват да им бъдат защитени човешките права, като правителствата правят повече за овладяване на климатичните промени.

"Това е уникален момент. Това са първите климатични дела, по които е поискано да се вземе решение. Надяваме се, че посланието ще бъде, че климатичната криза е криза с правата на човека", каза Люси Максуел, директор на Мрежа за разрешаване на съдебни спорове.

Шестимата португалски младежи съдят европейските държави, че не успяват да овладеят климатичните изменения, с което застрашават правото им на живот. Младежите не искат финансово обезщетение. Настояват за драстично намаляване на вредните емисии.

Обвинението на швейцарските възрастни дами е към властите в Берн, които според тях полагат "неадекватните" усилия в борбата с глобалното затопляне и това ги излага на риск от смърт по време на топлинните вълни. Швейцарските жени настояват страната им да намали много-бързо вредните емисии, от планирания срок.

Третото дело е заведено от бивш кмет на френската комуна Гранд-Синт. Той оспорва в съда отказа на Франция да предприеме по-амбициозни мерки спрямо климатичните изменения.

"Присъдите са уникални, защото няма как да бъдат обжалвани - защото това е най-висшият съд по правата на човека в Европа", посочи Люси Максуел.

В Европейския съд по правата на човека са заведени още шест климатични дела. Прогнозите са, че ще последва вълнообразен ефект в съдебните системи, което ще накара правителствата да променят политиките си в борбата с климатичните изменения.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първо ще се срещна с представителите на бизнеса, заяви Евтим Милошев
Първо ще се срещна с представителите на бизнеса, заяви Евтим Милошев
Изборите ще струват 100 млн. лева, каза новият финансов министър
Изборите ще струват 100 млн. лева, каза новият финансов министър