НОВИНИ

След решението на ВАС: Ще бъдат ли демонтирани и последните фигури на Паметника на Съветската армия?

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
15:54, 09.04.2024
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Снимка: Архив
Слушай новината

Върховният административен съд обезсили решението на долната инстанция - Административния съд - София-град, с което се спира демонтирането на Паметника на Съветската армия. 4 месеца след края на демонтажа съдът излезе с решение.

Още с махането на първите фигури в средата на декември сдружението "Изправи се.БГ" и група физически лица оспориха действията на областната управа, която е собственикът на монумента. Хората на Мая Манолова поискаха областният управител да представи доказателства, че извършва демонтирането на базата на административен акт или на закон. На 19 декември Административен съд София-град нареди да бъдат безусловно прекратени действията, извършвани от длъжностни лица от Областна администрация на Област-София-град по демонтиране и нарязване на бронзовите фигури на „Паметника на Съветската армия“.

Според решението на Върховния съд сега Сдружение „Изправи се.БГ“ и физическите лица нямат правен интерес от обжалването.

"В случая действията по демонтиране и нарязване на бронзовите фигури на „Паметника на Съветската армия“ не засягат пряко и непосредствено правната сфера на искателите-физически лица и не накърняват пряко и непосредствено техни субективни права и интереси, поради което искането им е следвало да бъде оставено без разглеждане поради липса на правен интерес", се посочва в решението на съда.

Сега обаче още се чака решението на ВАС и по втора жалба срещу демонтирането на Паметника на Съветската армия - тази на партия "Възраждане".

Демонтирането на фигурите започна на 12 декември, а махането им беше спряно от Административния съд София-град (АССГ), след като и последната част от върха беше свалена от постамента.

В момента се чака обществената поръчка за реставрацията на фигурите, които и сега се намират
в склад в покрайнините на село Лозен.

Снимки: Архив

В Плана за безопасност и здраве, изготвен от областната управа преди демонтажа на съветския паметник, беше предвидено те да се съхраняват в сандъци. Те обаче са на открито. Чакат и новия си дом, който вероятно ще е Музеят на социалистическото изкуство.

А близо 40-метровият постамент, на който бяха фигурите, ще остане на мястото си, докато Столична община не направи конкурса какво да има на мястото му и не реши как да изглежда Княжеската градина в бъдеще.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руски атаки срещу Полтава и Одеса, поразена е жилищна сграда
Руски атаки срещу Полтава и Одеса, поразена е жилищна сграда
Михаела Чепишева и Цветина Попиванова постигнаха победа в първия си мач на европейското първенство по бадминтон
Михаела Чепишева и Цветина Попиванова постигнаха победа в първия си мач на европейското първенство по бадминтон