НОВИНИ

Близките на загиналите българи в Золинген обвиняват държавата в бездействие

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Нели Ангелова
19:46, 09.04.2024
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Близките на загиналото в пожар семейство в Золинген не са получили никакво съдействие от българските власти. Само пред БНТ те раказаха за подкрепата, която са получили от турска и немска страна. Властите разследват умишлен пожар. Освен за разкриване на цялата истина за причините, довели до жестоката трагедия, те настояват българските дипломатически служби, които са бездействали по случая, също да понесат своята отговорност.

През сълзи близките разказват, че младото семейство е било обречено. Първите пожарни, дошли да гасят, били без вишки.

"Комшията срещу тях, аз вика чувах писъците на снаха ти 7 минути, 7 минути са ми тука в главата, след 7 минути всичко свърши. Дошла пожарната с вишката, когато е било вече всичко свършило. Аз подчертавам, че те също носят отговорност за това нещо", каза Емил Жилов – баща на Кънчо Жилов.

"Още при отварянето на вратата пламъците веднага навлизат вътре в тяхното помещение и изгарят живи. Живи изгарят", разказва Кънчо Жилов – дядо на Кънчо Жилов.

Основната версия е умишлен палеж и семейството смята, че може да има връзка със собственика на сградата. Те чули, че бивш наемател, който му дължал голяма сума, се заканил, че ще го запали.

"Собственикът има вина за всичко случило се, защото той трябваше да се обади в полицията и да каже, че има заплаха", категоричен е Емил Жилов – баща на Кънчо Жилов.

Възмутени са, че за броени дни собственикът е получил разрешение за ремонт, с който могат да се прикрият улики. Още по-възмутени са обаче от бездушието, което срещнали от българските власти.

"На 25-ти следобед в три и половина звъннах в посолството, за да попитам, да ни дадат някаква информация, понеже нямаше конкретна информация, че това са нашите деца загиналите, но отговорът беше, че нашето посолство не е в неговите компетенции и не може да ни даде такава информация. Аз искам, понеже се записват разговорите с тях, аз искам да се види служителят", подчерта Албена Миланова – братовчедка.

"Благодаря на всички, които се отзоваха на помощта, но от българска страна, подчертавам, аболютно никой за нищо не се е обадил", заяви Емил Жилов – баща на Кънчо Жилов.

"Община Золинген кметството им осигуриха адвокат, който да свърши всичките формалности по закриване на сметки на Кънчо и на Катя. Само от наша страна нямаше. Съдействие имаше от турска страна, съдействие има от немска страна, къде е нашата държава?", пита Албена Миланова.

Събраните пари от дарения у нас семейството ще предостави на детската градина в Костиево.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Донски отпадна в първия кръг на двойки в Монастир
Александър Донски отпадна в първия кръг на двойки в Монастир
Спортният директор на Манчестър Юнайтед напусна поста си
Спортният директор на Манчестър Юнайтед напусна поста си