НОВИНИ

Във фискалния резерв има 6, вместо обявените от Асен Василев 9 милиарда

Людмила Петкова освободи директора на Агенция "Митници" Петя Банкова и назначи Георги Димов

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:52, 09.04.2024
5976
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Часове след като зае поста финансов министър Людмила Петкова освободи директора на Агенция "Митници" Петя Банкова, която е в ареста по обвинение за участие в организирана престъпна група за контрабанда и пране на пари.

На нейно място е назначен Георги Димов. Шефът на НАП Румен Спецов запазва поста си.

Людмила Петкова откри също така, че във фискалния резерв има 6 милиарда 680 милиона лева, вместо обявените от Асен Василев при предаването на властта тази сутрин 9 милиарда и 900 милиона лева.

Две са основните причини за смяна на шефа на митниците - скандалите от последните дни и по-ниска събираемост на приходи.

"Всичко ще се провери, както и от господин Димов, така и от мен, тъй като отговарям и за двете приходни агенции. Бюджетът и приходите са приоритет за България и ще бъдат на пряко подчинение, няма да има заместник-министър, който да отговаря за тях", заяви Людмила Петкова.

При предаването на властта тази сутрин бившият вече финансов министър Асен Василев не коментира по същество скандалите в митниците.

"Това, което се вижда от публичната информация към момента, е несериозно", каза Асен Василев, бивш министър на финансите.

Василев отчете още, че остава министерството с 15% повече приходи събрани от данъчните, но със 7 на сто по-малко от митниците. Като причина посочи, че бургарската рафинерия работи наполовина. Данните на бившия и настоящ министър се разминаха сериозно по отношение на фискалния резерв.

"В момента във фискалния резерв има 9,9 млрд. лева, които са напълно достатъчни за нормалното опериране на държавата", отбеляза Асен Василев.

Часове по-късно новият финансов министър обяви:

"Всъщност към дата 8 април фискалният резерв е в размер на шест милиарда 689 млн. лева", добави Людмила Петкова.

Оказа се, че Василев е представил данни от 29 март. Новият министър не успя да обясни къде са отишли 3,3 млрд. за периода до 8 април.

"Мога само по принцип да предположа. 1,6 млрд. са средствата, които бяха предоставени във връзка с придобиване на вземанията на "Топлофикация" от Българския енергиен холдинг и "Булгаргаз", заяви Людмила Петкова.

За останалата сума ще бъде направена проверка за какво е изхарчена. Бившият финансов министър Асен Василев обаче пусна в социалните мрежи съобщение, в което се казва, че освен парите за БЕХ 1,5 млрд. са отишли за изплащане на пенсии.

Новият директор на Агенция "Митници", който досега е бил заместник-шеф на НАП, не коментира състоянието на ведомството, което ще управлява.

"Дайте ми възможност въобще да вляза в ролята си на директор на Агенция "Митници", за което нямам съмнение, че ще се справя", коментира Георги Димов.

Директорът на НАП пък обясни, че е доволен, че запазва поста си.

"От мен винаги се е искало едно - да гарантирам плана за приходите. Ще дам всичко от себе си, аз и моят екип, да продължим да работим така успешно", каза още Румен Спецов, директор на НАП.

Сред приоритетите на новия финансов министър остава провеждането на изборите, които ще струват около 100 млн. лева, както и влизането на България в еврозоната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правен прецедент: Присъда за климатично бездействие
Правен прецедент: Присъда за климатично бездействие
Спортни новини 09.04.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 09.04.2024 г., 20:50 ч.