НОВИНИ

Митева предлага на 14 ноември да е първият тур на президентските избори. Съгласни ли са партиите?

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:20, 01.09.2021 (обновена)
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Първи тур на президентските избори на 14 ноември. Датата беше предложена днес от председателят на парламента Ива Митева. Обясни, че тя е съобразена с предпочитанията на повечето парламентарни групи.

Предложението ще бъде обсъдено утре и в пленарната зала, защото по закон - парламентът решава кога да има президентски избори, а президентът - кога да има парламентарни.

Председателският съвет сутринта обсъди дата на президентските избори, но не беше постигнато съгласие. По-късно Ива Митева обяви в кулоарите, че повечето парламентарни групи предпочитат 14 ноември, затова тя е подготвила предложението и ще настоява утре този въпрос да бъде решен.

"Решението ще бъде внесено днес за насрочване на президентските избори за 14 ноември. Дали ще бъде подкрепено е друг въпрос", каза Митева.

Дали изборите ще са 2 в 1?

Митева посочи, че това е в компетентността на президента, който трябва да насрочи извънредни парламентарни избори.

"Нека не му се месим в неговата компетентност. Той трябва да прецени кога да разпусне НС", каза тя.

От ГЕРБ-СДС обаче настояват за датата 7 ноември, балотаж на 14, а не 21, когато е последната конституционна възможност за провеждане на вота.

"Ние няма да се подпишем под общо решение за дата на президентските избори. Държим изборите президентски и парламентарни да бъдат на една и съща дата. Считаме, че в противен случай, много би паднала избирателната активност, особено на фона на поредната епидемична вълна", категорична е Десислава Атанасова- председател на ПГ на ГЕРБ-СДС .

И от БСП предпочитат 7-ми със същите аргументи, а за изборите две в едно казват.

"Може би за избирателите е по-добре две в едно, тъй като 3 седмици да ходиш подред на избори, мисля че няма да е удобно на избирателите, но каквото реши президентът", каза Георги Свиленски - зам.-председател на ПГ на "БСП за България".

"Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме" предпочитат 14 ноември, за да имат седмица повече работа, за приемане на бюджета и промени в Закона за съдебната власт. А за вариант избори две в едно имат различни аргументи.

"За нас това е по логичният вариант, първо ще спести едни пари и второ предполага по-висока избирателна активност, т.е. по-голяма тежест на гражданите", каза Филип Станев от "Има такъв народ".

"В единия случай ще се спестяват пари, в другия - стават две кампании, които влизат в сложни взаимодействия. Всяко си има предимно минуси и много малко плюсове", каза Христо Иванов - председател на ПГ на "Демократична България.

"2в1 има чисто технологични проблеми и ЦИК и Сиела изказаха съмнения, че ще могат да се справят", каза Николай Хаджиенов от ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!".

От ДПС също нямат предпочитания заедно ли да са двата вида избори.

"Ние от ДПС нямаме предпочитания за избори две в едно, три в едно или едно по едно, както знаете решението за нарочването на парламентарните избори е изцяло в правомощията на държавния глава", смята Хамид Хамид, зам.председател на ПГ на ДПС.

ДПС ще подкрепят общото решение за провеждане на президентските избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гарет Саутгейт: Подготвяме отбора за всеки възможен сценарий
Гарет Саутгейт: Подготвяме отбора за всеки възможен сценарий
Пол Макнами: Sofia Open е трамплин за българските тенисисти
Пол Макнами: Sofia Open е трамплин за българските тенисисти