НОВИНИ

Опасно силен вятър днес и утре

bnt avatar logo
от БНТ
13:45, 01.09.2021
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Студен атмосферен фронт днес ще премине над страната ни, който ще понижи температурите и максималните ще бъдат между 23° и 28°. Валежи, придружени от гръмотевици, се очакват на отделни места от северозапад на югоизток, като по-интензивни ще са явленията в Рило-Родопската област.

Вятърът от запад-северозапад ще се усили, като в 10 области в Дунавската равнина е обявено и предупреждение от първа степен за опасно силни пориви, които могат да достигнат скорост до около 72 км/ч.

Жълт код за силен вятър е обявен и за утрешния ден, като към областите от днес са прибавени и областите Ловеч, Габрово, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Хасково и Кърджали. Утре над страната ще има променлива, след обяд над източните и планинските райони по-често значителна облачност, но без съществени валежи. Ще се задържи по-хладно от обичайното, с преобладаващи максимални температури между 21° и 26°.

По Черноморието облачността ще е променлива, след обяд по-често значителна, но без съществени валежи. Ще духа до умерен вятър от север-северозапад, който до вечерта ще отслабне. Максимални температури ще са между 24° и 26°. Температурата на морската вода е 25 - 26°. Вълнението на морето ще бъде 2 - 3 бала.

И в планините облачността ще е променлива, след обяд по-често значителна, но без съществени валежи. Ще духа силен северозападен вятър. Максималните температури в курортите ще са от 9 градуса на Алеко до 20 градуса в Банско.

Облачно, с валежи от дъжд, ще бъде в повечето страни от Източна Европа. Предимно слънчево ще бъде на Британските острови, в Централна Европа, Франция, както и в по-голямата част от Апенинския полуостров.

Предимно слънчево, но и сравнително хладно и ветровито ще бъде времето и в по-голямата част от Балканите.

У нас сравнително хладно за началото на септември ще бъде и в петък, с максимални температури между 22° и 27°. В събота за кратко ще се затопли, но в неделя ще започне ново захлаждане - в западната половина от страната температурите ще се понижат с 3 до 5 градуса и максималните ще са около 20°. в Западна и Южна България ще има валежи, в отделни райони интензивни и придружени от гръмотевични бури. В понеделник и в Източна България ще захладнее и отново ще има валежи - главно в южните райони от страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Добри Митрев е новият председател на УС на БСК
Добри Митрев е новият председател на УС на БСК
Фандъкова: Няма опасност софиянци да останат без парно
Фандъкова: Няма опасност софиянци да останат без парно