НОВИНИ

Митинг пред Съдебната палата в подкрепа на руснак, на когото българските власти отказват убежище

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
21:43, 13.10.2022
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Митинг пред Съдебната палата в София проведоха от сдружение "За свободна Русия". От организацията молят българските власти да дадат убежище на руснака Александър Стоцки, който е противник на войната, която води Руската федерация и който се обяви в подкрепа на Украйна.

Стоцки вече е получил отговор от Агенцията по бежанците, с който му се отказва статут. Причината, която българските държавни власти изтъкват е, че той не е бил гонен или преследван в родната си страна, нито че на нейна територия се водят военни действия. Руснакът обжалва решението пред съда, като дело по казуса се очаква на 17 октомври.

"Ще обжалваме, ще се борим, независимо какво е решението на съда. Аз все пак се надявам, че магистратите ще проявят здрав разум и хората, след като се запознаят с всички материали и ситуацията, пред която е изправен човек в тази "демокрация", ще вземат справедливо решение. У нас е дошла призовка, с която съм извикан на военна служба и трябва да се явя до 24 часа. След това ще ме изпратят на фронта на тази престъпна война. Естествено, ако аз откажа, в най-добрия случай ще отида в затвора, защото не мога да убивам, даже ме угнетява самата мисъл, че бих могъл да направя такова нещо", каза Александър Стоцки.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Моторист е в критично състояние след катастрофа на входа на Пловдив
Моторист е в критично състояние след катастрофа на входа на Пловдив
Рома взе точка от визитата си на Бетис и диша във врата на Лудогорец в Лига Европа
Рома взе точка от визитата си на Бетис и диша във врата на Лудогорец в Лига Европа